VendexKBB af van kwijnend FAO Schwarz

Detailhandelsconcern VendexKBB heeft een koper gevonden voor de verliesgevende Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwartz. Het bedrijf draagt de 42 filialen over aan het Amerikaanse The Right Start.

Speelgoedwinkelketen The Right Start, gespecialiseerd in opvoedkundig speelgoed, sluit bijna de helft van de vestigingen van FAO Schwartz. The Right Start staat genoteerd aan de Amerikaanse beurs Nasdaq en is eigenaar van de 187 winkels van Zany Brainy, dat speelgoed verkoopt voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

VendexKBB is na talloze gesprekken met diverse overnamekandidaten akkoord gegaan met een ingewikkelde constructie. Daarbij ontvangt VendexKBB geen geld voor FAO Schwartz, maar koopt voor 20 miljoen euro (44 miljoen gulden) een belang van 15 procent in The Right Start.

Bovendien blijft VendexKBB indirect met de prestaties van FAO Schwartz verbonden door verstrekking van een vierjarige achtergestelde lening ter waarde van 45 miljoen gulden aan The Right Start. Over het risico dat VendexKBB hiermee loopt, zegt een woordvoerder dat de constructie volgend jaar ruwweg 30 miljoen euro bijdraagt aan de nettowinst van het detailhandelsconcern. Dat komt door het wegvallen van het verlies van ongeveer 20 miljoen euro dat FAO Schwartz volgend jaar naar verwachting zou maken en een compensabel verlies dat rond 10 miljoen euro belastingvoordeel oplevert.

VendexKBB neemt over dit boekjaar een verlies van 150 miljoen euro, waarvan 20 miljoen euro voor de aanschaf van aandelen The Right Start, 20 miljoen euro voor de achtergestelde lening, die daarmee meteen is afgeboekt. Daarnaast is het bedrijf een klein bedrag kwijt aan reorganisatiekosten en waardeert het rond 80 miljoen euro af voor FAO Schwarz.

FAO Schwartz werd in 1990 overgenomen door VendexKBB. Na een aantal jaren met een bescheiden winst te hebben gedraaid, boekte de winkelketen sinds 1995, op één jaar na, grote verliezen. Voor dit boekjaar verwacht VendexKBB dat FAO Schwarz ongeveer 20 miljoen euro verlies zal maken.

VendexKBB voorspelt voor komend boekjaar een ,,duidelijke push van de winst per aandeel'' door het afstoten van FAO Schwartz. De beurs reageerde vanochtend met een stijging van de koers met 5 procent. De koers van The Right Start is sinds de handtekening onder de overeenkomst werd gezet met 45 procent gestegen, waardoor VendexKBB hierop tot nu toe een boekwinst maakt van 21 miljoen gulden.