Terug naar de veilige mix

Maandenlang leurde ABN Amro met zijn leaseportefeuille. Want de leasedochter behoorde niet meer tot de kernactiviteiten van de bank. Gisteren staakten de bankiers hun colportage: niemand wil dochterlief tegen een redelijke prijs hebben. Zij zal voorlopig thuis blijven wonen. Toch ook gezellig.

Het pragmatisme van ABN Amro is niet nieuw. Eerder dit jaar besloot collega ING om dochter Westland Utrecht Hypotheekbank over het gehele concern uit te smeren. Pogingen om dochter tegen een aantrekkelijke prijs af te stoten waren mislukt.

Met zichtbaar gemak nemen de financiële instellingen afstand van het dogma dat het bedrijfsleven de afgelopen jaren domineerde: concentratie op de kernactiviteiten. Doe alleen datgene waar je het beste in bent en realiseer langs deze weg de meeste groei. Op die manier wordt optimaal waarde gecreëerd en de onderneming opgestoten in de vaart der volkeren, zo is de benadering. Te veel spreiden getuigt van een gebrek aan visie.

Vendex onderging om deze reden een metamorfose. Anton Dreesmann bouwde Vendex uit tot een conglomeraat met een waaier van activiteiten. De latere bestuursvoorzitter Jan Michiel Hessels splitste Vendex op: uitzendbedrijf Vedior kreeg een aparte beursnotering, de supermarkten van Vendex fuseerden met die van De Boer tot Laurus en Vendex werd een pure detailhandelsketen.

Gisteravond nam Vendex na jarenlang gesleep afscheid van de verliesgevende Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwarz. Dat gaat met veel pijn gepaard: Vendex zal dit jaar 150 miljoen aan verliezen in de boeken opnemen, Vendex wordt betaald met aandelen van het Amerikaanse The Right Start en heeft de koper ook nog een lening mee moeten geven teneinde dochter FAO Schwarz het huis uit te krijgen.

Tegen welke prijs willen bedrijven in het huidige klimaat nog concentreren op de `kernactiviteiten'? Ahold rekte vorig jaar zijn definitie op teneinde nog te kunnen groeien. In plaats van een supermarktketen is Ahold voedselleverancier geworden.

Voor de financiële instellingen valt de afweging steeds vaker uit in het voordeel van de verwaterende focus. ING laat zich inmiddels weer voorstaan op de `goede mix' van activiteiten waardoor het zich kan weren tegen het ongunstige economische klimaat. En het binnenboord houden van ABN Amro's leasedochter heeft ook zo zijn voordelen. De winst van het leasebedrijf was in het laatste kwartaal nog hoger dan die van de zakenbankdivisie en de divisie vermogensbeheer tezamen. Dan wordt het wel erg aanlokkelijk om niet te streng in de leer te zijn en de niet-kernactiviteiten binnenshuis te gedogen.

    • Jeroen Wester