Sterke daling verkoop mobiele telefoons

De verkoop van mobiele telefoons is in het derde kwartaal van dit jaar sterk afgenomen. Volgens het Amerikaanse IT-onderzoeksbureau Dataquest werden wereldwijd 94,4 miljoen stuks verkocht, 10 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De daling is veroorzaakt door een late introductie van nieuwe diensten en de neergang van de wereldeconomie. In het tweede kwartaal daalde de verkoop ook al, met 8,4 procent, na jaren van enorme groei. Over heel 2001 zullen niet meer dan 400 miljoen mobieltjes afgezet worden, zo verwacht Dataquest. De verkoop zal daarmee dit jaar voor het eerst dalen. Marktleider blijft het Finse Nokia. Op de tweede plaats staat het Amerikaanse Motorola en op de derde het Zuid-Koreaanse Samsung. Nummer vier is het Zweedse Ericsson en nummer vijf het Duitse Siemens.