Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer een portret van de in Twente woonachtige pastoor Alphons ter Beke, die ooit naast Osama Bin Laden in het Soedanese Khartoem woonde. En aandacht voor de internationale Emmy Award die Netwerk gisteravond in New York in de wacht sleepte voor een in september 2000 uitgezonden documentaire over Noord-Korea. Ned.1, 20.32-21.08u.

Nova. Onder meer aandacht voor de laatste ontwikkelingen in de aanval van de VS op Afghanistan. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van Freri van der Markt die net als haar man helemaal gek is van dieren, de 19-jarige miss Bijlmermeer, Love Otuo-Acheampong, en Wouter van Ewijk die een psychiatrische inrichting leidt, maar liefst eenzelfde functie bij Ajax zou vervullen. Ned.3, 20.00-20.30u.

Die grosse Flucht. Eerste aflevering van een 5-delige serie over vluchten en verdreven worden. In de winter van 1945 speelde zich in een strook land langs de kust ten zuidwesten van Königsberg een drama af toen het Rode Leger gebied begon te winnen op de Duitsers. Op hun vlucht naar het westen vonden vooral vele kinderen en ouderen in de vrieskou de dood. Voor het eerst wordt er openlijk gesproken over de gruweldaden die door het Rode Leger werden begaan in Oost-Pruisen. Afl.: Der grosse Treck - Kampf um Ostpreussen. ZDF, 20.15-21.00u.

Andere tijden. Over de vredesdemonstratie van precies twintig jaar geleden op het Museumplein in Amsterdam. De demonstranten protesteerden tegen de komst van kruisraketten en floten een PvdA-vertegenwoordiger van het podium. Ook aandacht voor de katholieke kerk die tot ver in de jaren 70 ongedoopten, zelfmoordenaars en socialisten in ongewijde aarde begroef. Ned.3, 20.20-21.00u.

Opzetters en opstoppers. Vier dierenkenners die beschouwd worden als ware specialisten – Henk Dikkema (skeletten), Hans Meulemans (insecten), Jeroen Bennema (vogels & zoogdieren) en Simon Blackshaw (vissen) – vertellen over het prepareren of opzetten van dode dieren. Ned.3, 21.00-21.30u.

Attack - In Pursuit of Africa's Maneaters. Over de mensenverslindende Nijlkrokodillen die de dorpen in Mozambique bedreigen waardoor de regering gedwongen wordt jagers in te schakelen die ze afmaken. National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

Blood of the vikings. De vikings lieten een archeologisch spoor achter toen ze van Noorwegen naar Dublin afreisden. Opgravingen in Dublin lijken erop te wijzen dat dit het centrum voor de slavenhandel was. BBC2, 22.00-22.50u.

37°. Over een vrouw die naar Kreta kwam om te sterven, maar uit de opvang van verwaarloosde dieren nieuwe kracht putte. Afl.: Ich will sie alle retten. ZDF, 22.15-22.45u.

Het andere gezicht. Portret van correspondent Ahmad Kamel in Brussel van de satellietzender Al-Jazira, de CNN van de Arabische wereld. De zender heeft volgens Ahmad Kamel een bereik van 250 miljoen moslims. Hij is verantwoordelijk voor de berichtgeving vanuit Oost- en West-Europa en krijgt nu zelfs uitnodigingen van het NAVO-hoofdkwartier voor een ontmoeting met de secretaris-generaal. Ned.1, 22.25-22.48u.

VPRO's Import: The European Monetary Union. Herhaling uit 1998 van het tweede deel van een drieluik over de moeizame totstandkoming van de gezamenlijke Europese munt. Ned.3, 23.55-0.45u.

Warzone. Terugblik op de coalities in Irak die er tijdens de Golfoorlog niet in slaagden Bagdad binnen te dringen. Afl.: The ragged end. BBC2, 0.20-1.00u.

PRAATPROGRAMM

Gezondheidsplein. Aandacht voor de relatie tussen asbest en longkanker, nagelverzorging en nagelbijten, gentechnologie en de campagne `De week van het geneesmiddel'. Ned.1, 17.33-18.00u.

B&W. Gesprek met cabaretier Herman van Veen over zijn leven, de komende kersttournee en zijn nieuwe boeken en cd. Ned.3, 19.30-20.00u.

Het elfde uur. Gesprekken met striptekenaar Jan Kruis, de nieuwe programmamaakster voor de TROS Catherine Keyl en consultant voor grote bedrijven Paul Donders. Ned.1, 21.40-22.25u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met schrijver/dichter Gerrit Komrij over zijn nieuwe roman De Klopgeest. Ook aanwezig zangeres en presentatrice Angela Groothuizen. Het muzikaal optreden wordt verzorgd door de band Jam met Stings nummer Message in a bottle. RTL4, 22.30-23.30u.

De gids. Gasten zijn documentairemaakster Coco Schrijber, royalty-journaliste Maartje van Weegen en cabaretier Peter Heerschop. Met de gesprekspartners zal een quiz worden gespeeld over vijftig jaar televisie in Nederland. Ned.3, 23.15-23.55u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-wedstrijd Bordeaux tegen Roda JC. En half uur na deze wedstrijd volgt een voorbeschouwing en een rechtstreeks verslag van de Champions League-wedstrijd van Liverpool tegen Barcelona. Tevens een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd Bayern München tegen Manchester United en samenvattingen van overige gespeelde wedstrijden. Ned.2, 17.50-19.55u. & 20.25-0.30u., onderbroken door het journaal.

AMUSEMENT

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van fragmenten uit 1984 herinneringen op aan de Doe Maar-rage, Golden Earring met When The Lady Smiles, Petje Pietamientje en het kampioenschap van Feyenoord. Ned.1, 18.30-18.58u.

Man bijt hond. Onder meer de eerste aflevering van de wedstrijd voor het Europese volkslied van het zogeheten DING FLOF BIPS-festival (een `ezelsbruggetje' voor de landen die aan de euro deelnemen). Op 14 december maakt de jury, bestaande uit Jacques en Hedy d'Ancona, de winnaar bekend. Vanavond met het duo Alegria met het lied Alle landen van Europa dichterbij. Ned.1, 18.58-19.28u.

FILM

Greedy (Jonathan Lynn, 1994, VS). Komedie waarin familieleden van invalide miljonair Kirk Douglas neefje Michael J. Fox inzetten om te voorkomen dat nalatenschap bij `verpleegster' Olivia d'Abo terecht komt. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

. Klute (Alan J. Pakula, 1971, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 22.00-0.10u., onderbroken door reclame.

. Baby, It's You (John Sayles, 1983, VS). Auteur Sayles geeft authentieke draai aan minder origineel ogend scenario: de coming of age van twee adolescenten die ondanks hun verschillende geaardheid voor elkaar vallen. Innemende hoofdrollen van Rosanne Arquette en Vicent Spano. Muziek van Sinatra, Shirelles, Springsteen. BBC1, 0.25-2.10u.

The Reflecting Skin (Philip Ridley, 1990, Engeland). Excessief cynisch regiedebuut van de scenarist van The Krays verbeeldt de door verderf beheerste werkelijkheid der volwassenen vanuit het perspectief van een fantasierijke 8-jarige jongen: fall out, oorlog, seriemoord en gesol met een babylijkje in de zonovergoten Amerikaanse plains van de jaren vijftig. ARD, 1.05-2.35u., nagesynchroniseerd.

. The Lost Moment (Martin Gabel, 1947, VS). Verdienstelijke verfilming van Henry James' `The Aspern Papers' herschept Venetië in de studio. Uitgever Robert Cummings gaat incognito in die stad op zoek naar de liefdesbrieven die een dichter ooit schreef aan de thans hoogbejaarde Agnes Moorehead. Haar schizofrene nichtje Susan Hayward draagt steentje bij aan broeierige raadsels. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Een gesprek met Maria Heiden die al meer dan 25 jaar de drijvende kracht is achter de onafhankelijke boekhandel Van Gennep in het centrum van Rotterdam. Voor de wijze waarmee zij haar boeken aanprijst en lezers inspireert kreeg zij onlangs de Laurenspenning. Radio 1, 19.04-20.00u.

Is dit nog wel jazz? Opnamen van Audible Lifestream, Drumless Dog en het Michael Moore trio met muziek van Bob Dylan. Radio 4, 19.00-20.00u.

De avonden. Literair variété met verhalen van P.F.Thomése, Wim de Bie, Hans Aarsman en Ton Rozeman. Na elf uur Paolo De Mas over het essay De Marokkaanse uitdaging, een boekje dat hij samen met arabist Herman Obdeijn schreef over de integratie van Marokkanen. Tot slot Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.

De dreiging van de sluimering. Reportage over een moeder van drie kinderen die last heeft van manisch-depressieve perioden na de geboorte van haar eerste kind. Tijden van manie worden afgewisseld met perioden van depressiviteit. Twee van haar kinderen zijn ook behept met deze erfelijke belasting. Een van hen heeft zelfmoord gepleegd. Gesprekken met onder meer een kamergenoot, beste vriend en een psychiater. Radio 1, 0.04-0.45u.

MadiwodoVPRO. In deze derde aflevering over familierelaties gaat het over ruzies in de familie over bijvoorbeeld erfenissen. Ook een gesprek met therapeute José Bijker, die de EO adviseerde bij het programma `familiediner' dat familieleden met ernstige ruzies na jaren weer bij elkaar aan tafel brengt. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Faros cultuur. Discussie tussen directeur van het Nationaal Popinstituut Jaap van Beusekom, hoofdredacteur van het muziektijdschrift Aloha en OOR-redacteur Britt Stubbe over de houdbaarheid van grote popsterren als Michael Jackson, Prince en Mick Jagger. Morgen, 747AM, 15.02-16.00u.