Rellen

In de trein naar Duivendrecht, op weg naar Ajax-NAC, ontmoette ik zondag een bevriend echtpaar. Ze keken me bezorgd aan toen ze mijn reisdoel hoorden. Ajax? Durf je dat wel? Daar zijn toch altijd rellen? Ik stelde hen zoveel mogelijk gerust en vertelde dat ik me persoonlijk nog nooit onveilig had gevoeld in en rondom het stadion.

Wat moeten die mensen na de jongste rellen wel niet van me denken? Dat ik een roekeloze idioot ben, of misschien wel dat ik zelf naar hartelust meedoe aan de knokpartijen? Hoe graag ik ook in mijn vrije tijd de held uithang, geen van beide is het geval.

De dag na zulke rellen informeert iedereen of je wel heelhuids van het slagveld bent teruggekeerd. Men kan zich niet voorstellen dat je er weinig van gemerkt hebt. Ik zat in de ring boven de ring waar de onlusten zich afspeelden, en heb zelfs helemaal geen vechtende mensen en ME'ers gezien.

Pas de volgende dag, bij het zien van de filmbeelden op de Amsterdamse televisie, begreep ik wat er precies gebeurd was. De meeste mensen die het wél konden zien vooral die aan de overzijde zaten op grote afstand en hoefden zich geen zorgen te maken over hun eigen veiligheid.

Laten we niet hysterisch worden, iedereen kan nog altijd ongestoord Ajax bezoeken als hij zich aan twee voorwaarden houdt. Geen plaats kopen in de buurt van de F-side (aan de zuidkant van de Arena, in de richting van de Pathé-bioscoop), na afloop niet op rellen wachten, maar meteen naar huis.

Die F-side is het grote probleem van Ajax. Ik heb altijd gevonden dat Ajax daar halfslachtig mee omgaat. F-siders zijn agressieve, zeer chauvinistische supporters die door Ajax zowel gevreesd als gekoesterd worden. Zij zouden de enige échte supporters zijn, onmisbaar voor de sfeer in het stadion. De Ajax-leiding praat in haar sentimenteelste buien te vertederd en vergoelijkend over de F-siders. Spelers brengen bij speciale gebeurtenissen altijd apart een groet aan de F-side.

Te zelden laat Ajax een waarschuwend geluid horen in de richting van de F-side. Ook zondag, toen F-siders naar een vak met gasten uit Breda drongen, bleven waarschuwingen uit. De F-side spuwt zijn homohaat naar scheidsrechters, beledigt de gasten (`boeren') en is bovendien helemaal niet zo solidair met de club als het lijkt: bij de minste of geringste tegenslag worden de coach en de Ajax-leiding (vorig jaar directeur Kales) weggehoond. Dat alles gebeurt onder invloed van vele bakken lauw bier, door Ajax in en rond het stadion rijkelijk verstrekt.

Ajax kan dit probleem alleen op een radicale manier oplossen: volledige ontmanteling van de F-side. De kern van de raddraaiers moet voor de rest van de eeuwigheid een stadionverbod krijgen, de overigen worden verspreid door het hele stadion. Mochten er daarna toch nog rellen ontstaan, dan toont de politie zich hopelijk iets slagvaardiger dan afgelopen zondag. Toen bleek het portofoonverkeer tussen de veiligheidsmensen te haperen, waardoor de mobiele eenheid eerst het verkeerde vak binnenstapte.

Zó win je de oorlog nooit.

    • Frits Abrahams