Peugeot 307 bekroond

De Peugeot 307 is uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2002. Een internationale jury van autojournalisten verkoos de Franse middenklasser boven de onlangs om zijn veiligheid geprezen Renault Laguna (tweede plaats) en de Fiat Stilo (derde).

,,Een degelijke auto, voor alle vakken een zeven of een acht'', prijst Ton Roks, één van de drie Nederlandse juryleden, de 307. De jury beoordeelde 29 nieuwe auto's op technische innovatie, design, afwerking en prijs/kwaliteitsverhouding. Na een voorselectie bleven zeven modellen over: Citroën C5, Fiat Stilo, Honda Civic, Jaguar X-type, Mini, Peugeot 307 en Renault Laguna. In de finaleronde was de 307 de enige auto die van vrijwel alle juryleden punten kreeg.

De 307 is vanaf de introductie eind april een verkoopsucces. De opvallend ruime `gezinsauto' lijkt de nieuwe standaard te zijn in de klasse die lange tijd gedomineerd werd door de Volkswagen Golf. ,,De 307 is tien centimeter hoger dan de andere auto's in zijn klasse. Deze auto combineert de functionaliteit van een ruimteauto met het uiterlijk van een gezinsauto'', zegt Roks, hoofdredacteur van het tijdschrift Autovisie.

Met slechts één carrosserievariant en een beperkt motorenaanbod verkocht Peugeot wereldwijd in een half jaar tijd al 220.000 exemplaren van de 307, waarvan 4.000 in Nederland. De Franse fabrikant rekent voor volgend jaar op een verkoop van ruim een half miljoen 307's. De introductie van een station-wagon in de loop van volgend jaar moet aan die omzetstijging een belangrijke bijdrage leveren.