Officier De Graaff stopt met `fraude'

Fraudeofficier van justitie Henk de Graaff stapt op bij het openbaar ministerie (OM). Hij wordt per 1 februari volgend jaar rechter in Haarlem. Dat heeft een woordvoerder van het Amsterdamse parket van het OM desgevraagd bevestigd.

De Graaff was per 1 september juist in dienst getreden van het nieuw opgerichte 'Functioneel OM' (FOM), dat financiële fraudezaken centraal moet gaan aansturen. Daar vertrekt hij nu dus weer. Hij wil zelf geen toelichting geven op zijn overstap.

De Graaff werd na een loopbaan als leraar in 1994 officier van justitie. Hij concentreerde zich in 1996 op de financiële sector, waar hij diverse (voorkennis-)zaken met wisselend succes voorbracht. Binnen het OM staat hij bekend als een harde werker die erin slaagde in de gesloten beurswereld het onderwerp integriteit op de agenda te zetten. Maar hij stond ook bloot aan kritiek, vooral wegens zijn rol als leider van `Operatie Clickfonds', het grote beursfraudeonderzoek dat in 1997 begon.

Hoewel de eerste Clickfonds-rechtszaken betrekkelijk succesvol voor het openbaar ministerie verliepen, kwam daar dit jaar een kentering in met de vrijspraak van drie ex-werknemers van Strating Effecten. In juni volgde een nieuwe tegenslag toen het OM niet ontvankelijk werd verklaard in de zaak tegen de eerste hoofdverdachten, de voormalige directie van het commissionairshuis Leemhuis en Van Loon.

De rechtbank noemde de handelwijze van Justitie in dit deel van het Clickfonds ,,schadelijk voor de strafrechtspleging in het algemeen''. Volgens het ongemeen hard geformuleerde vonnis was er in de publiciteit in 1997 te hoog van de toren geblazen en werden opsporingsinstanties niet adequaat genoeg gecontroleerd. Het OM tekende formeel appèl aan tegen de uitspraak, hoewel het nog steeds onduidelijk is of dit beroep zal worden doorgezet. De OM-woordvoerder zegt overigens dat De Graaffs vertrek niets met deze afweging heeft te maken.

In Operatie Clickfonds moeten de hoofdverdachten Adri S., D. de Groot en E. Swaab nog voorkomen, maar De Graaff zal hun zaken dus niet meer als officier behandelen. Dat zal gebeuren door zijn collega J. Tonino, die al enkele jaren samen met De Graaff de Clickfondszaak doet. Wel zal De Graaff in december nog de fraudezaak rond het `diamantfiliaal' van ABN Amro in de Sarphatistraat afhandelen.