Musiktage

Soms zijn de wegen van componisten ondoorgrondelijk en duister van aard, maar de zoektochten van Guus Janssen verlopen in een helder licht, vrolijk en zorgeloos. In Verstelwerk komt die no nonsense-kwaliteit goed tot zijn recht. Het verscheen in een 3-cd-box met elf nieuwe composities, ter gelegenheid van het 75ste jubileum van de Donaueschinger Musiktage. Je bent benieuwd wie van de drie solisten het in Verstelwerk zal winnen: pianist Gerard Bouwhuis met ratelend virtuoze riedels, saxofonist Peter van Bergen met fantasierijke free jazz of de al even onvoorspelbare slagwerker Paul Koek op een zelfgebouwd instrument? Het kan alle kanten uit en Guus Janssen wil dat graag zo houden!

In Louis Andriessens Tao speelt pianiste Tomoko Mukaiyama, treffend door de componist omschreven als `een elegante spin die langzaam afdaalt aan een fijngesponnen draad, even inhoudt om dan hoog in de toetsen toe te slaan: Klang! Klang Klang'. Zowel de raadselachtige stilte als de glasachtige scherpte hoor je af aan het zowel ijle als strak gesponnen klankweb, één van Andriessens sterkste en meest delicate composities.

Op deze box prijken naast minder bekende namen ook die van illustere figuren als Berio, Kurtág en Xenakis. De laatste begon met Metastaseis in 1955 zijn carrière in Donaueschingen, inmiddels klassiek. Ioolkos is consequenter in zijn dichte clustertoepassingen, maar het begin van Xenakis' lange zoektocht in een duister dicht dramatische stijl sloeg meteen in als een bom met een schokwerking die niet meer was te overtreffen.

Donaueschinger Musiktage. Col Legno WWE nr. 20008

    • Ernst Vermeulen