Leeuwarder wethouder De Haan legt functie neer

De Leeuwarder wethouder Hermien de Haan-Laagland (PvdA; Financiën en Welzijn) heeft gisteravond haar functie neergelegd.

De collegepartijen VVD en PAL-GroenLinks hadden het vertrouwen in haar opgezegd na openbaarmaking van een kritisch rapport over de gemeentelijke belastingen.

Het rapport speelde ook een rol bij het vertrek van burgemeester Loeki van Maaren-van Balen (PvdA), vorige maand. Zij pleitte er al eerder voor het rapport openbaar te maken. Wethouder De Haan daarentegen wilde het rapport geheimhouden.

Uit het rapport van bureau Monsma en Partners, dat vrijdag openbaar werd gemaakt, blijkt dat belastingambtenaren fouten hebben gemaakt bij de berekening van aanslagen voor onroerend goed. Leeuwarden moet daardoor over de afgelopen vier jaar in elk geval 4miljoen gulden terugbetalen.

Begin dit jaar bleek al dat de inkomsten voor de gemeente van de onroerendezaakbelasting voor dit jaar bijna 6 miljoen gulden te hoog waren geraamd. Wethouder De Haan lag hierdoor ook al onder vuur, maar zij verbond hieraan toen nog geen consequenties.

Ook bij de vaststelling van de baatbelasting voor dit jaar zijn fouten gemaakt.

Drie oppositiepartijen in Leeuwarden (D66, Nieuwe Leeuwarder Partij en ChristenUnie), die begin dit jaar al moties van afkeuring indienden tegen De Haan, willen dat nu ook de rest van het college opstapt.

De onlangs aangetreden waarnemend burgemeester Margreeth de Boer (PvdA) noemde het vertrek van De Haan ,,bijzonder spijtig''. Ze betitelde haar partijgenote als een ,,goede en capabele wethouder''. De Haan zat bijna 25 jaar in de Leeuwardense politiek en ze was zeven jaar wethouder.