Lawrence Renes van Arnhem naar Dresden

Lawrence Renes, nu nog chef-dirigent van het Gelders Orkest, wordt met ingang van het volgende seizoen Generalmusikdirektor in Bremen, waar hij opera's en symfonische concerten gaat leiden. Hij wordt de opvolger van Günther Neuhold en is na Louwrens Langevoort (intendant in Hamburg) en Jac van Steen (Generalmusikdirektor in Weimar) de derde Nederlander op een belangrijke post in de Duitse muziekwereld.

Renes (31) kondigde in september zijn vertrek naar Duitsland al aan, maar wilde toen nog niet zeggen waar hij zou worden benoemd. Inmiddels is voldaan aan zijn eis tot uitbreiding van het orkest van 76 musici, dat er in fasen 23 bij krijgt. Renes klaagde in september over de treurige situatie in de Nederlandse orkestwereld, waar de afgelopen structurele achterstanden zijn gegroeid op het gebied van budgetten, salarissen en arbeidsomstandigheden.