Illegale Harry Potter is in China op elke straathoek te koop

De film Harry Potter en de Steen der Wijzen is ook in China een enorm kassucces. Alleen zullen de makers er niets aan verdienen. De film gaat pas eind december in Hongkong in première, maar illegale kopieën zijn in China al sinds gisteren volop te verkrijgen. De boeken van Harry Potter zijn in China zeer populair, niet alleen onder de jeugd, maar ook bij mensen van in de twintig. Met een mooie set Potter-boeken, legaal of illegaal, kun je je verloofde heel gelukkig maken.

Een DVD met de film erop hoeft niet meer dan drie Nederlandse guldens te kosten. De kwaliteit is er dan ook naar. De kopieën zijn afkomstig van opnamen die met een videocamera op schoot zijn gemaakt tijdens de eerste vertoningen van de film in Amerika en Groot-Brittannië. Die banden worden vervolgens overgeschreven naar DVD en op grote schaal gekopieerd.

Veel westerse kassuccessen verschijnen op die manier kort na hun wereldpremière op de Chinese markt. Je kunt ze krijgen in gespecialiseerde winkeltjes, maar ook op elke hoek van de straat. Daar staan verkopers afkomstig van het platteland de hele dag te blauwbekken bij kartonnen doosjes met daarin een ruime sortering westerse, Chinese en Japanse speelfims. In de bioscoop valt veel minder te beleven: daar wordt alleen een handjevol westerse films vertoond dat elk jaar door de Chinese overheid wordt aangekocht.

Om de aanschafprijs te drukken komen de meeste films pas lang na hun wereldpremière in de Chinese bioscoop. Dan heeft iedereen ze allang thuis op DVD bekeken. Waarschijlijk lopen de makers twintig tot dertig procent recette mis met de Harry Potter-film, maar daar valt vooralsnog weinig tegen te doen. China is deze maand lid geworden van de Wereldhandelsorganisatie. Filmmakers kunnen er voorlopig slechts op hopen dat het Chinese lidmaatschap ertoe leidt dat China strenger gaat optreden tegen de grootschalige en goed georganiseerde handel in illegale DVD's.