Hof: prostituees vrij om te komen

Na een procedure van jaren mogen prostituees uit Oost-Europa zich in principe als zelfstandig ondernemer in Nederland vestigen. Dit is het gevolg van een uitspraak die het Europees Hof van Justitie dinsdag heeft gedaan.

Het gaat in deze zaak om prostituees uit Polen en Tsjechië, die vergeefs probeerden een werkvergunning in Nederland te krijgen. Zij beroepen zich op de zogeheten Associatieverdragen die de EU begin jaren '90 sloot met een aantal Midden- en Oost-Europese landen, waarin onder meer de vrije vestiging van ondernemers werd geregeld. In 1996 vroegen twintig Oost-Europese prostituees een verblijfsvergunning aan, omdat zij zich hier wilden vestigen als zelfstandig ondernemer. Toen de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) die verzoeken had afgewezen, stapten de vrouwen naar de rechter. Die legde de zaak voor aan de Europese rechter.

Volgens het Europese hof moet prostitutie in beginsel als een economische activiteit worden beschouwd. Discriminatie tussen onderdanen van de EU en landen als Polen en Tsjechië die prostitutie als zelfstandige bedrijven, is op grond van het associatieverdrag ontoelaatbaar, stelt het hof.

C. ten Broeke, woordvoerder van de belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad, noemt het ,,een goed begin'' dat de prostituees zich in principe kunnen vestigen. ,,Maar het kan zijn dat de IND nu andere criteria opwerpt en zo toch nog voor een drempel zorgt.''

Dat blijkt het geval: volgens een woordvoerder op het ministerie van Justitie maakt de beslissing van het hof ,,voor de praktijk niet veel uit''. Nog steeds kan het IND namelijk de eis stellen die er al was, namelijk ,,dat de prostituees op het moment dat ze zich willen vestigen, beschikken over voldoende middelen van bestaan''. Dat komt neer op een inkomen op bijstandsniveau, aldus Justitie.

Hoeveel Oost-Europese prostituees er op dit moment hier zijn of mogelijk verwacht worden, kon de woordvoerder op het ministerie vanmorgen nog niet zeggen. Volgens recente cijfers steeg het aantal Oost-Europese vrouwen in Amsterdam tussen 1997 en 2000 in ieder geval van 6 naar 32.