EU-leger pas in 2012 op sterkte

De Europese militaire interventiemacht kan pas in 2012 volledig inzetbaar zijn. Dit blijkt uit een vertrouwelijk document van de EU-ministers van Defensie. In 2012 kunnen alle tekortkomingen zijn opgelost.

Minister Frank de Grave (Defensie) zei gisteren dat de pogingen van het afgelopen jaar om de Europese defensie op peil te brengen tot ,,een beetje een brij'' hebben geleid. De interventiemacht krijgt alleen vredesmissies tot taak. De Grave durfde niet te zeggen wanneer de EU in staat zal zijn om vrede af te dwingen, zoals de NAVO in Kosovo heeft gedaan. ,,Als ik goed was in voorspellen, zou ik bij de beurs gaan werken.''

De Europese regeringsleiders zullen volgende maand op de top van Laken verklaren dat de Europese defensie met ingang van 2003 ,,operationeel'' is. Volgens De Grave betekent dit voorlopig niet meer dan dat de EU waarnemers kan uitsturen. Die kunnen niet meer doen dan bij een reeds opgelost conflict controleren of partijen zich aan afspraken houden.

De regeringsleiders hebben in 1999 besloten dat de EU uiterlijk in 2003 voor het uitvoeren van vredestaken binnen zestig dagen een macht van 60.000 militairen voor ten minste een jaar moet kunnen uitsturen. Vorig jaar zegden de vijftien EU-landen in totaal 100.000 militairen, 400 vliegtuigen en 100 oorlogsschepen toe. Vervolgens bleek dat de EU-macht voor het uitvoeren van vredesmissies 54 `tekortkomingen' vertoonde. Daaraan is in een jaar tijd nog maar weinig veranderd, stelden de ministers gisteren vast.

Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU, zei desondanks dat er ,,vooruitgang'' is geboekt. Hij erkende dat het mogelijk is dat de inzet voorlopig beperkt blijft. De onopgeloste problemen ,,zullen in 2003 niet allemaal geregeld zijn'', zei hij.

Volgens een document van de ministers van Defensie kunnen tussen 2003 en 2006 de kortetermijnproblemen worden opgelost. Voor moeilijker zaken zal in de periode tussen 2007 en 2012 een oplossing zijn gevonden. De belangrijkste tekortkomingen van de Europese defensie liggen op het terrein van antiraketverdediging, communicatie en luchttransport.

    • Ben van der Velden