Duizenden banen weg bij Alcoa, 670 in Nederland

Het Amerikaanse Alcoa, de grootste aluminiumproducent ter wereld, schrapt in Nederland 670 van de 2.500 banen. Wereldwijd verdwijnen 6.500 van de 140.000 banen bij het concern wegens de verminderde vraag naar aluminium en producten als profielen en raamkozijnen nu de groei van de economie stagneert.

Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt, tegelijk met resultaten over het derde kwartaal. De nettowinst van het concern daalde van 368 miljoen tot 339 miljoen dollar (848 miljoen gulden), terwijl de kwartaalomzet afnam van 6,3 tot 5,5 miljard dollar.

De banen in Nederland verdwijnen in Drunen (driehonderd), Harderwijk (driehonderd) en bij de divisie die levert aan de bouwindustrie (zeventig). ,,Deze vestigingen voldeden al enige tijd niet aan de rendementseisen'', zegt een woordvoerder van Alcoa. ,,Bovendien zijn onze klanten voorzichtiger geworden, is de vraag verminderd en zit Alcoa in Europa met een overcapaciteit. Dan is deze reorganisatie een logische ontwikkeling.''

Het bedrijf heeft gisteren werknemers en vakbonden ingelicht en gaat onderhandelen over een sociaal plan. Volgens de woordvoerder wil Alcoa gedwongen ontslagen vermijden en proberen de overbodige werknemers aan een nieuwe baan te helpen buiten het concern.

,,Het wordt waarschijnlijk moeilijk om iedereen te plaatsen'', zegt bestuurder H. Hoogesteger van vakbond De Unie. ,,Omdat de hele metaalindustrie het tegelijk moeilijk heeft. Kijk naar Wärtsilä, Den Oudsten en Union. Er zijn nog wel vacatures voor technisch personeel, maar niet meer de duizenden die er waren.''

Alcoa, waar Philipsbestuurder Jan Hommen van 1991 tot 1997 de financiële bestuurder was, is onder andere een grote leverancier van vliegtuigbouwer Boeing. Alcoa schrapt in totaal 4,6 procent van de banen, verdeeld over veertig van de vijfhonderd productielocaties in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa.

Alcoa kwam onlangs nog in het nieuws als een van de mogelijke investeerders voor een groot project in het westen van Suriname. Alcoa hoopt daar begin volgend jaar een consessie te krijgen voor de ontginning van nieuwe voorraden bauxiet, waarbij de investeringen kunnen oplopen tot 1,5 miljard dollar.