Doden bij opstand moslimsoldaten op de Filippijnen

President Gloria Arroyo van de Filippijnen beschouwt de gouverneur van de islamitische autonome regio in het zuiden van het land als de leider van aanvallen op vier leger- en politieposten op het eiland Jolo. Daarbij vielen gisteren 59 doden: zeven burgers, vier militairen en 48 volgelingen van Nur Misuari, die inmiddels is afgezet als gouverneur.

Het leger gaat ervan uit dat Misuari tussen de 400 en 600 volgelingen om zich heen heeft weten te verzamelen. Veel strijders zijn islamitische soldaten die op grond van een vredesakkoord uit 1996 geïntegreerd waren in het Filippijnse leger en gisteren aan het muiten zijn geslagen. Inzet van hun strijd is een onafhankelijke islamitische staat.

Met de aanvallen op leger en politie heeft Misuari verkiezingen voor een nieuw bestuur van de autonome regio willen blokkeren. Die worden wat de kiescommissie betreft niettemin gewoon gehouden volgende week.

Gouverneur Nur Misuari neemt niet deel aan de verkiezingen en is politiek uitgespeeld doordat zijn achterban zich tegen hem heeft gekeerd. ,,Misuari heeft niets voor de moslims gedaan'', zei Parouk Hussin die na de verkiezingen waarschijnlijk de nieuwe gouverneur wordt, ,,alles wat hij aanraakt, gaat kapot.''

Maleisië heeft inmiddels aangeboden te bemiddelen tussen de zich schuil houdende Misuari en de regering. Vertegenwoordigers van dit overwegend islamitische land worden vrijwel altijd gevraagd als bemiddelaars bij onderhandelingen tussen moslims en het bestuur van dit voor 90 procent christelijke land.

Misuari verklaarde enkele dagen geleden de oorlog aan de regering omdat het de moslimminderheid nog steeds zou onderdrukken. Het leger zegt dat hij nu samenwerkt met Abu Sayyaf, een groep moslimrebellen die onder meer twee Amerikanen gegijzeld houden op Basilan, het buureiland van Jolo. De Verenigde Staten beschouwen Abu Sayyaf als een cel van de terreurbeweging Al-Qaeda van Osama bin Laden en helpt het Filippijnse leger bij het uitroeien van de groep.