De stem van de hoop

Het zaterdagochtendprogramma Cappuccino (NCRV, Radio 2, 550.000 luisteraars) komt dit weekend vanuit het Oegandese Kampala. Presentator Sjors Fröhlich zal er de eerste steen leggen voor een nieuwe studio van de één jaar oude radiozender Voice of Hope.

De NCRV besloot in 1999 – ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan – samen met Pax Christi een radiostation voor Soedan te realiseren. Sinds 1956 woedt daar een burgeroorlog tussen de bevolking van het zuiden en de centrale regering van het Arabische noorden. Uit de verenigingskas werd in drie jaar 750.000 gulden vrijgemaakt. De verkoop van oud NCRV-meubilair leverde 30.000 gulden op.

In de uitzending van zaterdag zitten twee medewerkers van Pax Christi die een reis door het zuiden van Soedan hebben gemaakt en verslag zullen uitbrengen van de `luisterdichtheid' van het station. Vorig jaar werden daar 2.000 opwindradio's onder de bevolking uitgedeeld. Frölich: ,,Je moet dat zien als een mini-onderzoekje naar de bereikbaarheid. Verder hebben we paters in de uitzending die een guesthouse in een klooster runnen en medewerkers van het station.''

Door middel van Voice of Hope willen de NCRV en Pax Christi bijdragen aan de wederopbouw van sociale structuren in Zuid-Soedan. De vijf journalisten die aan de zender zijn verbonden werken vanuit Oeganda, omdat de vrijheid voor een eigen radiostation in Soedan ontbreekt.

Het uitzenden gaat vrij omslachtig. De programmabanden worden naar Nederland verstuurd, waarna de Wereldomroep de opnamen per satelliet naar Madagascar zendt, van waar de programma's via de korte golf naar Soedan gaan.

De NCRV stopt met het hulpproject en draagt het over aan de New Sudanese Council of Churches (NSCC). De Nederlandse overheid en Pax Christi blijven het project wel steunen. Het officiële protest dat de regering van Soedan enkele maanden geleden tegen de zender bij het ministerie van Buitenlandse Zaken indiende is door minister Herfkens opzij geschoven. Frölich: ,,Dat protest was onzin, want er worden door het station geen politieke programma's uitgezonden. U moet weten dat er geen persvrijheid is en dat alles wat buiten de regering in Khartoum gebeurt als vijandig wordt gezien. De uitzendingen zijn educatief en op vrouwen gericht met aandacht voor onderwijs, mensenrechten en muziek. Luisteraars kunnen zelfs een groet overbrengen.''

Cappuccino, zaterdag, Radio 2, 9.02-12.00u.

    • Markus Meulmeester