Cruijff oreert weer: `geen coach Oranje, geen voorzitter Ajax'

Johan Cruijff zal nooit bondscoach van Oranje worden. Hij benadrukte dat gisteren bij de officiële opening van zijn eigen website in Gouda. ,,Ik zou dan een zinloos gevecht moeten voeren. Daar begin ik niet aan.''

Cruijff noemt het ,,verschrikkelijk stom'' dat het Nederlands elftal is uitgeschakeld voor de wereldtitelstrijd. ,,Dan hoor ik dat het aan de mentale weerbaarheid ligt. Laten we eens proberen een bal goed aan te nemen en goed te spelen. Daarna kunnen we altijd nog zien hoe het met de rest zit.''

Over de kwaliteit van de Nederlandse trainers heeft Cruijff geen goed woord over. ,,Het tactisch vermogen van 90 procent van onze coaches is dramatisch. Alle normen zijn met voeten getreden. Ik hoop dat er een paar praktijkjongens opstaan die weer met de oorsprong van het spel beginnen.''

Cruijff refereert in dit verband aan Marco van Basten, die in bedekte termen zijn diensten heeft aangeboden bij Ajax maar daar niet welkom is bij trainer Co Adriaanse. ,,Van Basten is bereid zijn reputatie op het spel te zetten. Hij weet ook dat hij er als coach voor bepaalde zaken andere mensen moet bijhalen. Als hij achterlijk was, had hij toch nooit zelf op zo'n hoog niveau gespeeld.''

Cruijff heeft ,,zeven jaar geleden al gezegd dat het fout zou gaan'' met de opleiding van jonge spelers in Nederland. ,,Ik zeg het niet uit eigenbelang, niet om mensen te kwetsen. Ik loer op niemands positie en heb het geld ook niet nodig. Ik vond het mijn morele plicht. Verder heb ik geen zin tegen de rivier op te roeien.''

Voorzitter van Ajax wil Cruijff niet worden. ,,Men haalt steeds het voorbeeld van Beckenbauer aan bij Bayern München. Maar zoals hij daar functioneert is in ons land onmogelijk. Hier nemen we niet zo maar iets aan van een ander. Zet tien Nederlanders om een tafel en je hebt vijf problemen.''

Volgens Cruijff is voetbal simpel. ,,Weet je waarom ik vroeger altijd zelf ingooide? Omdat degene die ingooit de enige is die niet wordt gedekt. Ik kreeg vervolgens de bal terug en had vrij spel met het gezicht naar het doel van de tegenstander. Zo kan ik nog 100.000 voorbeelden geven. Tegenwoordig gooit de rechtsback verkeerd in en kan die andere partij zo naar ons eigen doel doorlopen.''