China stopt taxvoordeel buitenlanders

China is van plan de speciale belastingvoordelen die buitenlandse investeerders tot nu toe in het land genoten gefaseerd af te schaffen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën gezegd.

Terwijl de meeste Chinese bedrijven 33 procent belasting moeten afdragen, betalen buitenlandse bedrijven 17 procent of minder. China, dat eerder deze maand toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie WTO, wil deze tarieven nu gelijktrekken.

Buitenlandse investeerders komen niet alleen naar China om de immense reserve aan goedkope arbeidskrachten, maar ook om het gunstige belastingklimaat. De snelle economische ontwikkeling die het land de laatste jaren heeft doorgemaakt is voor een groot deel gefinancierd door buitenlandse investeerders. Buitenlandse bedrijven zijn momenteel goed voor bijna eenvijfde van de totale belastingafdracht in China.

Het is nog niet duidelijk of de belastinghervorming ertoe zal leiden dat ook buitenlandse bedrijven het hoge tarief moeten gaan betalen, of dat de tarieven die nu voor Chinezen gelden naar beneden zullen worden bijgesteld.

Veel buitenlandse bedrijven hebben zich gevestigd in zogeheten speciale economische ontwikkelingszones, industrieterreinen waarbinnen de lagere belastingtarieven gelden. Deze zones hebben een centrale rol gespeeld in de economische opbouw van China. De aantrekkingskracht ervan voor buitenlandse investeerders zal na de belastingmaatregel nu vermoedelijk sterk teruglopen.