Australië wint met 1-0 van Uruguay

Australië heeft vanmiddag in Melbourne de eerste van de twee beslissingswedstrijden tegen Uruguay om een plaats bij het wereldkampioenschap voetbal met 1-0 gewonnen. De return vindt zondag plaats in Montevideo. De eindwinnaar plaatst zich als 32ste land voor het WK dat volgend jaar in Japan en Zuid-Korea wordt gehouden.

In het cricketstadion van Melbourne, waar 84.000 toeschouwers zaten, viel het enige doelpunt in de slotfase van de wedstrijd. Kevin Muscat benutte een strafschop. De speler van de Engelse club Wolverhampton Wanderers had even daarvoor de bal nog tegen de paal geschoten. Muscat had de laatste twee strafschoppen voor het Australische elftal gemist.

Het thuisland had vooral in de eerste helft het betere van het spel. Australië creëerde een veldoverwicht. Uruguay gokte op de counter. Het wisselende spelbeeld zorgde voor een enerverende wedstrijd met een groot aantal kansen voor beide ploegen.

In de vijfde minuut was Craig Moore, in clubverband actief voor Glasgow Rangers, dichtbij de openingstreffer. Zijn schot werd over de lat getikt door doelman Fabian Carini van Uruguay. Aan de andere kant schoot Alvaro Recoba van Internazionale in kansrijke positie in de handen van de Australische keeper Mark Schwarzer. Recoba stond aan de basis van bijna elke counter van Uruguay.

Australië heeft zich sinds 1974 nooit kunnen plaatsen voor de eindronde van het WK. Feyenoorder Brett Emerton stond in het basiselftal. Tweevoudig wereldkampioen Uruguay moest dit keer twee beslissingsduels spelen, nadat het in de Zuid-Amerikaanse poule als vijfde was geëindigd.