Alliantie stelt ultimatum aan Talibaan

Enkele duizenden strijders van de Talibaan en Al-Qaeda in de belegerde Noord-Afghaanse stad Kunduz hebben drie dagen de tijd gekregen om zich over te geven aan de Noordelijke Alliantie.

Als zij zich niet overgeven, zal de alliantie de enclave aanvallen. De omsingelde stad wordt volgens schattingen verdedigd door ongeveer tienduizend man. Volgens een woordvoerder van de alliantie, Attiq Ullah, zijn het vooral de niet-Afghaanse strijders in Kunduz, uit Pakistan, Tsjetsjenië en enkele Arabische landen, die de Talibaan verhinderen zich over te geven. Ook zouden de buitenlanders in Kunduz al bijna vijfhonderd Talibaan-strijders hebben vermoord omdat zij zich wilden overgeven, aldus de alliantie. ,,Als er wordt gevochten in Kunduz, wordt het een bloedig gevecht, want er zitten drieduizend buitenlandse strijders in de stad die nergens heenkunnen'', zei Ullah tegenover het persbureau AP. De stad is volledig omsingeld.

Volgens inwoners van Kunduz die erin slaagden de stad te ontvluchten verschuilen de strijders zich onder meer in gebouwen van hulporganisaties om te ontsnappen aan Amerikaanse bombardementen.

Intussen voerden Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vandaag opnieuw zware bombardementen uit op stellingen rondom Kunduz. Ook Kandahar, de laatste Talibaan-stad in het zuiden van Afghanistan, werd vandaag opnieuw gebombardeerd. Regionale Pathaanse leiders, van dezelfde etnische komaf als de Talibaan, proberen mullah Omar er al dagen van te overtuigen dat hij de stad vreedzaam moet opgeven.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei gisteren in Washington dat hij niet wil dat de militanten van Osama bin Ladens Al-Qaeda-netwerk kunnen ontsnappen naar het buitenland. Hij reageerde daarmee op onderhandelingen tussen de Noordelijke Alliantie en de militanten in Kunduz. ,,Ik hoop dat ze óf worden gedood, óf gevangen worden genomen'', zei Rumsfeld. ,,Ik zal van alles proberen om te voorkomen dat deze mensen in onderhandelingen terechtkomen waardoor ze het land kunnen verlaten en andere landen gaan destabiliseren, en terrorische aanslagen gaan plegen op de Verenigde Staten.''

In de jacht op Osama bin Laden heeft de Amerikaanse regering de Afghaanse bevolking een nieuwe beloning in het vooruitzicht gesteld. In radioberichten die in Afghanistan worden uitgezonden wordt een beloning tot 25 miljoen dollar (62 miljoen gulden) beloofd voor informatie die leidt tot de opsporing van Bin Laden en andere leiders van Al-Qaeda. Dat meldde The New York Times vandaag.

De berichten worden vanaf zondag uitgezonden vanuit een vliegtuig van het type EC-130. In het toestel is een radiostation ingericht. Ook zijn er in de omgeving van Mazar-i-Sharif zo'n 10.000 biljettenuitgestrooid waarop de beloning staat vermeld. In de komende dagen zullen ook strooibiljetten in andere gebieden worden verspreid.