Alcoholverbod bij duels van Ajax in Arena

Tijdens voetbalwedstrijden in de Amsterdam Arena zal tot de winterstop een algeheel alcoholverbod gelden. De 76 supporters die zondag bij Ajax-NAC zijn opgepakt krijgen een stadionverbod.

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft daartoe gisteren besloten na overleg tussen gemeente, politie en justitie. Het is nog niet eerder voorgekomen dat in de Arena een alcoholverbod voor het hele stadion – dus ook voor de skyboxen – van kracht was. Ajax was vanmorgen officieel nog niet van het besluit van Cohen op de hoogte gebracht.

Tijdens het duel Ajax-NAC ontstonden zowel binnen als buiten de Arena rellen. In het stadion bestormde een groep supporters van Ajax een vak waar zich enkele aanhangers en genodigden van de Bredase club bevonden. Na afloop van de door Ajax met 3-1 verloren wedstrijd werden vernielingen aangericht.

De Amsterdamse politie meent dat supporters van de bezoekende ploeg in de Arena te dicht bij de harde kern van Ajax-fans zitten. Ondanks de massale inzet van politie kunnen daardoor rellen niet of nauwelijks worden voorkomen. Dit seizoen waren er ook al ongeregeldheden na Ajax-Roda JC en Ajax-FC Kopenhagen.

Ajax zal op korte termijn de indeling van de tribunevakken in de Arena veranderen, zodat familieleden, bestuursleden, reservespelers en spelersvrouwen van de bezoekende partij verder weg komen te zitten van het vak waar de harde supporterskern van Ajax zit. Als PSV aanstaande zondag op bezoek komt, moet het probleem al grotendeels verholpen zijn.

De KNVB wacht de bevindingen af van de waarnemer die afgelopen zondag rapport heeft opgemaakt van de rellen. De komende dagen zal de onafhankelijk aanklager van de bond dan bezien of en, zo ja, welke stappen tegen Ajax worden ondernomen.

Een rechtbank in Kopenhagen heeft een 40-jarige Ajax-supporter veroordeeld tot dertig dagen cel in verband met zijn deelname aan de rellen rond de UEFA-bekerwedstrijd tegen FC Kopenhagen van 18 oktober. Voor het duel liep het die dag uit de hand in het stadscentrum van Kopenhagen. De man heeft zijn straf in voorarrest al uitgezeten en is daarom vrijgelaten.

Een week geleden werd een andere Amsterdamse fan wegens geweld tegen de politie tot twintig dagen cel veroordeeld. Op 22 november komt nog een derde Ajax-supporter voor in Kopenhagen. Hij wordt verdacht van geweldpleging en een poging tot het voorkomen van een arrestatie.