AEX opnieuw in mineur na goed begin van week

De Amsterdamse beurs was vanochtend in mineur. Nadat de AEX-index de handelsweek gisteren positief begon, stond de beursgraadmeter vanochtend op verlies. De AEX ging met 1,5 procent naar beneden tot 501 punten.

Van de 25 hoofdfondsen stonden er slechts enkele op - een minimale - winst. Grootste verliezers in de AEX-index waren vanochtend KPN, ASML, KPNQwest en Aegon. Telecomfonds KPN ging bijna 5 procent onderuit naar 6,31 euro. De kredietfaciliteit van 2,5 miljard euro, die het telecombedrijf van de banken heeft weten los te krijgen en waarmee het zijn rente en aflossing kan betalen, vertaalt zich vooralsnog niet in een stijgende aandelenkoers.

KPN Qwest, deels eigendom van KPN, daalde met 2,7 procent naar 8,42 euro. Het kabelbedrijf zou volgens berichten in de ochtenbladen een drastische reorganisatie voorbereiden, maar hiervan waren beleggers al op de hoogte.

Ook producent van chipmachines ASML staat flink op verlies. Het concern leverde vanochtend ruim 4 procent van de koers in. Ook verzekeraar Aegon moest inleveren.

Koninklijke Olie was de meest opvallende stijger van de Amsterdamse beurs. Het aandeel steeg met iets meer dan 1 procent, en heeft de afgelopen weken te lijden gehad van de dalende olieprijzen. De organisatie van olieproducerende landen OPEC heeft een productievermindering voorgesteld, maar wil wel dat niet-leden zoals Noorwegen, Mexico en Rusland hieraan meedoen. Rusland weigert dit.

Versatel maakte vanochtend een onverwachte beweging. Terwijl telecomfondsen in heel Europa in navolging van het Britse Vodafone, dat slechte cijfers presenteerde, onderuit gingen, steeg Versatel met 0,7 procent. Ook Libertel, in handen van Vodafone, steeg na een ochtend in de min zeer licht.

In de midkap-index van middelgrote fondsen steeg warenhuisconcern Vendex KBB opvallend. Vendex KBB heeft eindelijk zijn verliesgevende Amerikaanse speelgoeddochter FAO Schwartz weten te slijten. Het aandeel kreeg er als beloning 4 procent bij tot 10,50 euro.

In New York waren beleggers gisteren nog wel enthousiast. Berichten dat troepen in Afghanistan terrein blijven winnen en daardoor eventueel zelfs dichterbij de schuilplaats van Osama bin Laden komen, inspireerde Amerikaanse beleggers tot kopen. Daarbij kwamen nog de berichten dat de terugval in de Amerikaanse huizenbouw meevalt en dat speelgoedketen Toys `R' Us ondanks teruglopende economische omstandigheden toch genoeg heeft weten om te zetten. De Dow Jones-index steeg met 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq won 1,9 procent tot 1.151 punten.

De grote Europese beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren vanochtend aan hoogte. Winstnemingen nekten vooral de technologiefondsen. Zo stond Siemens tegen het middaguur 2 procent lager.

De telecomhoek draaide ook slecht, met voor Deutsche Telekom in Frankfurt een daling van 1,1 procent. In de bankensector hadden de verliezers ook de overhand. In de ochtend had Credit Suisse een – verwacht – verlies bekendgemaakt. De bank gaf tevens een uiterst voorzichtige prognose af. De koers zakte bijna 2 procent. Oliemaatschappijen BP en Enterprise Oil gingen omhoog.