Zalm somber over groei van economie

De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn verder verslechterd. De reeds verlaagde prognose van het Centraal Planbureau van een economische groei van 1,5 procent dit en volgend jaar wordt niet gehaald.

Dit heeft minister Zalm (Financiën) gisteren gezegd na afloop van de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in Ottawa. Hij zei voorts dat het begrotingsoverschot kan wegsmelten. Zalm komt tot zijn inschatting na de onverwachts sterke economische krimp van 0,4 procent in het derde kwartaal van dit jaar, die vorige week bekend werd. ,,De krimp in het derde kwartaal was een tegenvaller. De raming voor dit en volgend jaar zal te hoog blijken te zijn'', aldus Zalm. De economische groei over de eerste drie kwartalen van 2001 bedroeg in totaal 1,1 procent. Daardoor zal de 1,5 procent dit jaar niet meer worden gehaald. Door `overloopeffecten' wordt de groei voor volgend jaar ook lager dan verwacht.

De gevolgen voor de begroting zijn nog ongewis. De prognose voor het overschot in 2002 was al verlaagd van 1,0 procent van het bruto binnenlands product naar 0,6. Onder de huidige systematiek werkt de begroting als een `automatische stabilisator'. Dat wil zeggen dat het overschot oploopt in gunstige economische tijden, maar dat bij tegenvallende economische groei de begroting zelf de klappen opvangt. ,,We laten de automatische stabilisatoren gewoon werken. Dat betekent dat het overschot wel heel snel kan wegsmelten'', aldus Zalm. Eind deze week komt het kabinet met een raming van het begrotingsoverschot voor het lopende jaar.

President Wellink van De Nederlandsche Bank zei dat ,,de afzwakking van de economische groei in Europa eerder en dieper'' is dan gedacht, maar liet zich niet uit over de vooruitzichten van Nederland. Ook de centrale bank raamde tot nu toe 1,5 procent groei in 2001 en 2002. Wellink hield het op 3 procent in de twee jaar samen, waarvan de verdeling over de twee jaar nog anders kan uitpakken dan de huidige raming. Vanochtend maakte de Bundesbank bekend dat ook de Duitse economie stagneert in het derde kwartaal.

Zalm toonde zich terughoudend over het inzetten van de overschotten bij de sociale fondsen als bijdrage bij loonmatiging volgend jaar, zoals is gesuggereerd door werkgevers in het Najaarsoverleg met de vakbonden vorige week. Lagere sociale lasten zouden zorgen voor het handhaven van de koopkracht als een lage loonstijging wordt afgesproken. ,,We hebben de lasten dit jaar al met 7 miljard gulden verlaagd, en daar komt volgend jaar 3 miljard bij'', zei Zalm.