Voordelige wintersport

Door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten en het vliegtuigongeluk in Queens zijn veel mensen bang geworden om te vliegen. De naderende recessie zorgt ervoor dat ook mensen zonder vliegangst hun vakantie uitstellen. Reisbureaus klagen dan ook dat ze veel minder wintersport- en zomervakanties verkocht hebben dan vorig jaar. Wie nog wil skiën of snowboarden en nog niets heeft geboekt, heeft momenteel een ruime keuze aan bestemmingen.

Op verschillende websites kunnen voordelige wintersportvakanties geboekt worden. Op Lastminute.com worden relatief goedkope reizen aangeboden naar skigebieden in Europa en Noord-Amerika. Negen dagen skiën in het Amerikaanse Aspen in januari of februari kost inclusief vlucht en hotel ongeveer 1.310 gulden per persoon. Via de site kan meteen geboekt worden.

Lastminute.com maakt een enigszins schreeuwerige indruk. ,,Lastminute.com stimuleert spontaan, romantisch en avontuurlijk gedrag door mensen de kans te bieden hun dromen waar te maken voor een aantrekkelijke prijs!'' omschrijven de webmasters hun doelstelling. De site, die is aangesloten bij de brancheorganisaties ANVR en SGR, is echter overzichtelijk en biedt duidelijke informatie. De navigatie is logisch en de zoekfunctie werkt goed.

Ook de wintersportsite Snow Trex biedt goedkope last minute-reizen aan. Via een menu kunnen voorkeuren worden opgegeven (bestemming, data, prijs, accomodatietype). Onder het keuzemenu staan de maanden (december tot en met april) waarin gereisd kan worden. Het aanbod wisselt van dag tot dag. De site wordt elke dag geactualiseerd.

Happytravel heeft een real time boekingssysteem. De reiziger kan ook zoeken op bestemming, prijs en periode. Als je een reis boekt, krijg je zo snel mogelijk een bevestiging. Ook in het weekeinde wordt er achter de schermen druk gewerkt. Als een andere internetgebruiker onverhoopt net een of twee minuten eerder een reis heeft geboekt, wordt binnen een paar uur een alternatief aangeboden. Betalen kan per credit card of per machtiging.

Andere sites waar wintersportvakanties geboekt kunnen worden zijn De Jong Intratours en Elmar Reizen. De Jong Intratours heeft geen bijzonder praktische site. Wie een wintersportvakantie zoekt en op de button `Wintersport' klikt, ziet een mededeling verschijnen dat er 1.648 verschillende vakanties zijn. Vervolgens moet op accomodatietype (hotel, pension, appartement), vervoersmiddel en land geselecteerd worden. Voor elk onderdeel verschijnt er een apart scherm. Pas na tien keer klikken verschijnt er een overzicht met beschikbare vakanties.

Informatie over skigebieden is onder meer te vinden op Alpenreus en Go Ski. Alpenreus is een Nederlandstalige website met recensies over plaatsen in de Alpen die door de redactie van de site en toeristen zijn geschreven. Er is informatie over ongeveer 2.500 verschillende plaatsen te vinden. Alpenreus is de opvolger van de ski-diskette `Alpine', die in de jaren negentig in samenwerking met de Nederlandse Ski Vereniging werd samengesteld. Sinds begin vorig jaar is alle informatie op www.alpenreus.nl te vinden. Met behulp van de lokale VVV's hebben de initiatiefnemers van de site foto's, skikaarten en achtergrondinformatie verzameld over honderden skigebieden en duizenden plaatsen. Op de site is ook veel informatie over sneeuw (sneeuwhoogten en eeuwige sneeuw) en reisverzekeringen te vinden.

Zeer praktisch is het interactieve menu waarmee je gebieden met bijvoorbeeld veel loipes of veel liften kunt uitzoeken. Ook op geschiktheid voor beginners of wandelaars kan gezocht worden. Wie bijvoorbeeld naar Oostenrijk wil en met een groep gaat die zowel uit beginnende en ervaren skiërs en langlaufers bestaat wordt naar de regio Dachstein-Trauern gestuurd, waar 140 kilometer skipiste en 350 kilometer langlaufloipe is. Met snowboarders houdt Alpenreus geen rekening.

Go Ski is nog uitgebreider dan Alpenreus. Deze Engelstalige site bevat informatie over wintersportgebieden in bijna veertig landen, van Andorra tot Venezuela. Er zijn onder meer artikelen van sport- en toerismejournalisten te vinden met veel achtergrondinformatie, recensies van wintersporters en 'specials' over skiëen, snowboarden en langlaufen. Elk skigebied heeft een profiel met informatie over de hoogte van de bergen, het aantal pistes en liften, de totale lengte van de langlaufloipes, geschiktheid voor snowboarders enz. Onder deze overzichten staan opmerkingen van mensen die de gebieden bezocht hebben.

Websites: www.nl.lastminute.com; www.snowtrex.nl; www.happytravel.nl; www.dejongintra.com; www.elmarreizen.nl; www.alpenreus.nl; www.goski.com

klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver