Unesco-muziekprijs voor Kremer, Sangare

De Letse violist Gidon Kremer en de Malinese zangeres Oumou Sangare hebben zondag in Aken de Unesco-muziekprijs gekregen. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan musici die zich hebben ingezet voor de ontwikkeling van de muziek en voor het wederzijds begrip tussen de volkeren. De prijs is in 1975 ingesteld door Unesco en de Internationale Muziekraad IMC.

De voorzitter van de IMC, de Jordaniër Kifah Fakhouri, prees Gidon Kremer als een van de belangrijkste violisten van deze tijd, `een musicus met een buitengewoon talent'. Kremer riep in 1981 het kamermuziekfestival `Kremerata Musica' in het leven om via culturele uitwisseling internationale tolerantie en begrip te bevorderen. Met de oprichting van het kamerorkest Kremerata Baltica in 1996 gaf hij jonge Baltische musici een kans.

De zangeres Oumou Sangare, met haar 33 jaar de tot dusver jongste prijsdrager, is volgens de jury een `volmaakte kunstenares en wereldburger'. Zij heeft zich laten inspireren door de traditionele muziek van haar vaderland. In haar liederen zet zij zich in voor de rechten van de vrouw.

In 1997 kreeg de Nederlandse musicus Frans Brüggen de Unesco-muziekprijs omdat hij zich sterk had gemaakt voor het gebruik van authentieke barokinstrumenten en voor de hedendaagse uitvoering van muziek van de achttiende eeuw. Andere prijsdragers zijn Oscar Peterson, Miriam Makeba en Leonard Bernstein.