Te koop

Dakpanraam

Skytube van Vaculux, een kunststof lichtkoepel ter grootte van een dakpan. Te verkrijgen bij bouwmarkten. Adviesprijs: 375 euro (826,40 gulden). Informatie: www.vaculux.nl. of tel. (073) 633 91 70.

Donkere hoekjes en kamers zonder raam hebben nu de kans om ook eens in het daglicht te staan. De Skytube is een kleine lichtkoepel, die je makkelijk zelf op een schuin pannendak kan monteren. Het systeem heeft een diameter van slechts 24 centimeter en brengt daglicht via een rechte buis naar de kleine donkere ruimte. De buis is gemaakt van stevig en sterk reflecterend aluminium, dat een hogere lichtopbrengst van 70 procent waarborgt.

De Skytube is leverbaar in een lengte tussen de 60 centimeter en drie meter. ,,Je moet wel handig zijn en durf hebben om het te monteren'', legt een medewerker van Pontmeyer Rotterdam uit. ,,Je moet namelijk toch een gat in het dak zagen. Goedgemonteerd is het waterdicht, aangezien het net als een dakpan werkt. Maar voor deze prijs kan je ook twee dakvensters in je schuine dak bouwen.''

Wisselgeld

De E urette `Bureau de Change', omrekencalculators van Fimor. Verkrijgbaar in drie vormen bij Arteur Office Products. Prijzen 60, 15 en 9 euro (132, 33 en 20 gulden). Informatie: tel. (075) 642 02 56 of op www.eurette.com/uk/indxbdc.html.

Vanaf januari loopt iedereen met hetzelfde hoofdrekenprobleem, wanneer je je guldens uitgeeft en het wisselgeld terugkrijgt in euro's. De `eurettes' helpen ondernemers en consumenten met de omrekensommetjes. Ze rekenen wisselgeld meteen om van euro's in elf verschillende Europese valuta en andersom. Dit biedt zeker voor winkeliers een uitkomst in de overgangsperiode. Wanneer een klant een bedrag zowel in euro's als in guldens betaalt, kan de winkelier met een druk op de knop het wisselgeld in een van de twee valuta's berekenen.

De Desktop komt met een centrale en een remote unit, zodat de klant aan de andere kant van de toonbank mee kan kijken. ,,Ik heb mijn kassasysteem natuurlijk al aangepast, maar daarop kan je niet het wisselgeld in twee verschillende valuta lezen. Deze eurettes lijken me wel wat'', aldus Ben Koot van buurtsuper De Goeij-Koot in Utrecht. De pocketversie is even groot als een creditcard en dus makkelijk mee te nemen. Wanneer de gulden echter helemaal is vervangen, kunnen de apparaatjes in de kast.

Hippe hoofddoek

Capsters, sporthoofddoeken naar ontwerp van Cindy van den Bremen. Vier modellen online te bestellen. Prijs tussen de 20 en 25 euro (ongeveer tussen de 44 en 55 gulden), exclusief verzendkosten. Meer info: www.capsters.com.

Cindy van den Bremen draagt geen hoofddoek, maar via haar Turkse partnerFaruk kreeg ze er familie en vrienden bij die dat wel doen. Ze ontdekte dat veel jonge meisjes bewust kiezen voor het dragen van de hoofddoek en er vaak op trots op zijn. Ze merkte ook dat de jonge hoofddoekdraagsters de traditionele doeken niet altijd kunnen combineren met hun moderne kleding. ,,Ik wilde de doek integreren in de westerse garderobe.''

Sinds een paar weken zijn de vier modellen capsters van Van den Bremen te koop via internet. Het thema voor de eerste collectie is sport. Er zijn aparte doeken voor tennis, aerobics, skate en outdoor, gemaakt van polyester, tricot, lycra en fleece. Modern vormgegeven en de aerobicsvariant is zelfs veilig genoeg voor gebruik tijdens de gymles. De reacties zijn positief, volgens Van den Bremen. Niks voor haar schoonmoeder, die houdt het bij haar eigen doeken en sjaals. Maar een dertienjarige kennis was opgelucht toen ze de modellen zag. De traditionele doek stond eigenlijk alleen bij een wijde blouse en rok. Deze hippe doek bleek veel beter te combineren met trendy broeken. Een groep Turkse scholieren interviewde hoofddoekdraagsters op Hoog Catharijne in Utrecht. Veel vrouwen waren enthousiast, ook over de prijs. Met de 20 tot 25 euro komt de hippe variant nauwelijks duurder uit dan wat vrouwen nu uitgeven voor een hoofddoek.

tekoop@nrc.nl

    • Renske Schriemer