Opinie

Supporter

,,Het is ook heel dom om te juichen als je club scoort en je speelt in het stadion van de tegenstander. Dan betekent juichen een klap voor je harses of je wordt even opgezocht door een delegatie van de harde kern van de thuisclub.''

Youp

Ik gaf mijn elfjarige zoon gisteravond een college Tribunegedrag voor beginners. Hij was enigszins onthutst thuisgekomen van de wedstrijd Ajax-NAC. Mijn aardige vrouw vroeg of ik het ironisch bedoelde.

,,Vroeger wel'', bevestigde ik mijn totale cynisme aangaande de voetbalsport en het supportersschap.

Onze seizoenkaarten staan door de week op een vaste plek in de boekenkast. Daar staan ze al zolang we in dit huis wonen, een jaar of elf dus. Vroeger gaven ze licht, bezorgden ze mij een zacht soort kippenvel en hadden ze iets magisch, maar ze doen me steeds minder.

Waar dat door komt? Door veel te veel. Stadion, belabberd veld, komend kunstgras, debiel kleuterentertainment om de wedstrijd heen, opstellingen waar je niet zeker van bent omdat een paar spelers een paar dagen eerder verkocht zouden kunnen zijn en last but not least: angst. De angst voor een paar klappen. Je bent steeds op je hoede. Wat gebeurt daar? Komen ze onze kant uit? Is de ME paraat? En dan ben ik nog supporter van de thuisclub. Dus ik mag nog juichen. Naar uitwedstrijden ga ik sowieso al nooit meer.

Mijn zoontje was gisteren oprecht in de war door de rellen, de dreiging, de grimmigheid. Maar hij is elf. Dat komt wel goed. Hij moet nog een beetje wennen aan de volwassen mensenwereld. Hij wordt nog niet gek als hij de kleuren van de tegenstander ziet. Hij gooit niks, hij schreeuwt niet en voor vechten is hij nog te klein.

Zal die dag ooit komen? Zal ook hij? Zal dat kleine mondje ooit kutkankerboeren zingen. Of En wie niet springt die is geen jood? Als iemand dat mag zingen dan is hij het. En vechten met de ME? Vannacht schreeuwde ik het halve huis wakker. Er ging een merrie door mijn dromen.

,,Wat is er?'', vroeg mijn vrouw.

,,Hij ging een tattoo-shop binnen en liet zich totaal inkten! In de clubkleuren!''