Stam vraagt tweede test in dopingzaak

Jaap Stam heeft contra-expertise aangevraagd nadat bij hem tijdens een dopingcontrole een te hoog gehalte nandrolon is geconstateerd. De Lazio-speler laat juridische stappen afhangen van de straf die hij krijgt.

Het Italiaanse olympisch comité (CONI) moet binnen zestig dagen na het uitspreken van de schorsing een straf vaststellen. Vervolgens kan zowel Stam als Lazio daartegen in beroep gaan bij het nieuwe arbitragepanel van het olympisch comité. In afwachting van die uitspraak is de voetballer voorlopig geschorst.

Het zogeheten `A-team' van Frank de Boer heeft inmiddels zijn expertise aangeboden aan Stam. De aanvoerder van het Nederlands elftal heeft al telefonisch contact gehad met zijn teamgenoot, verklaarde Rob Cohen, zaakwaarnemer van de broertjes De Boer, vanochtend.

Cohen: ,,Waarom zou het kamp van Stam opnieuw het wiel uitvinden? Maar het hangt natuurlijk van Stam zelf af. Ik adviseer hem wel om de contra-expertise juridisch te laten toetsen. De affaire rond Frank de Boer heeft immers geleerd dat bij het B-sample veel fout kan gaan. Wij hebben in onze procedures bovendien vastgesteld dat de meeste labaratoriums onvoldoende zijn uitgerust om de waarden van nandrolon in de urine exact te meten.''

Volgens advocaat Emile Vrijman, de voormalige directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), moet de KNVB in actie komen, nu met Stam de derde international op nandrolon is betrapt. ,,Als KNVB zou ik me grote zorgen maken en me op verdere maatregelen bezinnen'', verklaarde Vrijman tegenover het ANP.

Namens de voetbalbond verwijst woordvoerder Rob de Leede naar het door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verrichte onderzoek naar de voedingssupplementen, die bij het Nederlands elftal werden gebruikt. ,,En daaruit bleek dat die middelen niet waren vervuild.''

Cohen: ,,Hoe kan de KNVB zich achter dat onderzoek blijven verschuilen? Voor de wedstrijd tegen Denemarken hebben de spelers van het Nederlands elftal bij een Japans restaurant gegeten? Heeft de KNVB ook dat voedsel laten onderzoeken? Ik vind het ook hypocriet dat de vroegere bondarts Frits Kessel nu als medisch adviseur van NOC*NSF de atleten oproept hun pilletjes te laten controleren. Kessel heeft in het verleden scheppen creatine (niet verboden, red.) uitgedeeld aan de spelers, terwijl juist dat spul sterk vervuild kan zijn. Er is maar één advies mogelijk: niets meer slikken.''

Evenals Vrijman, enkele maanden geleden in deze krant, pleit zaakwaarnemer Cohen voor het voorlopig afvoeren van nandrolon van de dopinglijst. ,,Ik was laatst op een symposium over doping en wederom bleek dat de geleerden het in deze kwestie niet met elkaar eens zijn. Het is opvallend dat nandrolon vooral wordt aangetroffen bij oudere spelers. Het kan niet alleen met het gebruik van voedingssupplementen te maken hebben, maar zelfs met hun seksleven.''

Met zijn advocaten legt Cohen momenteel de fundamenten onder een nieuwe, Europese spelersvakbond, die de voetballers ook juridische bijstand wil bieden in dopingaffaires. Die organisatie moet een alternatief vormen voor de huidige Europese vakbond Fifpro. ,,Want de Fifpro vertegenwoordigt de spelers alleen in schijn'', meent Cohen. ,,Die club heeft nu al een zetel bedongen in het bestuur van de FIFA. Maar Fifpro heeft de afgelopen jaren slechts zijn zakken gevuld met de verkoop van Play Station, verder hebben ze niets voor de spelers gedaan.''