Staat koopt gas DSM

De Nederlandse staat koopt de gascertificaten van chemieconcern DSM voor 2,74 miljard gulden. Daardoor heeft DSM geen financieel belang meer in de gasindustrie. De uitkoop van DSM is nodig wegens de liberalisering van de Europese energiemarkt.

Dat hebben Economische Zaken en DSM vandaag bekendgemaakt. Met de certificaten had DSM recht op winst van het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland bv (EBN). EBN vormt met Shell, ExxonMobile en de staat het zogenoemde `gasgebouw'; zij houden zich bezig met de productie van gas.

DSM was in de jaren zestig financieel betrokken bij de oprichting van het gasgebouw en had een belang van 25 procent in Gasunie op basis van de certificaten. Daarmee had DSM recht op een vaste `winstuitkering' van 140 tot 150 miljoen gulden per jaar. De certificaathouders hebben verder geen invloed op de koers van de onderneming, zoals sommige aandeelhouders wel hebben.

Minister Jorritsma (Economische Zaken) liet vanmorgen weten dat het publieke belang gebaat is bij de aankoop door de staat. Door de liberalisering van de Europese gasmarkt is het zeer waarschijnlijk dat DSM op termijn een te groot financieel aandeel heeft in het gasgebouw, terwijl het bedrijf inhoudelijk geen bemoeienis wil met die sector. Om die reden heeft DSM besloten zijn aandeel nu te verkopen.

De kosten voor de aankoop worden ten laste gebracht van het EMU-saldo (het begrotingsoverschot volgens de Europese regels) in 2001, dat met 0,3 procentpunt verlaagd wordt en zal uitkomen op ongeveer 1 procent van het bruto binnenlands product. De jaarlijkse rentelasten op de staatsschuld lopen daardoor met 135 tot 140 miljoen gulden op. De winstafdrachten van de staat aan DSM komen met de aankoop te vervallen.