Spanje stelt acht man aansprakelijk voor aanslagen VS

Acht mannen die ervan worden verdacht deel uit te maken van de terreurorgansatie Al-Qaeda van Osama bin Laden zijn gisteren in Spanje beschuldigd rechtstreeks betrokken te zijn bij de voorbereidingen van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten.

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón heeft de acht, die sinds vorige week vastzitten, verantwoordelijk gesteld voor de doden en gewonden bij de vliegtuigaanslagen in New York, Washington en Pennsylvania. Volgens Garzón betreft het een terreurcel van Al-Qaeda die in Spanje actief was bij de voorbereiding en organisatie van de aanslagen.

De acht maken deel van een groep van elf personen die afgelopen week werden gearresteerd in Madrid. Hoofdverdachte is Imad Eddin B., alias Abu Dahdah, een Spanjaard van Syrische afkomst. Hij is een werkloze bouwvakker die samen met zijn Spaanse vrouw en vier kinderen in de Madrileense arbeiderswijk Vallecas woont. Volgens de Spaanse politie werd de groep rond Abu Dahdah reeds een aantal jaren in de gaten gehouden. Zij zou zich onder meer bezighouden met recruteren van strijders voor Al-Qaeda in Murcia en Aragón waar veel migranten wonen.

De beschuldigingen van Garzón zijn gebaseerd op telefoontaps. In enkele gesprekken met Abu Dahdah vanuit het buitenland werd daarbij gerefereerd aan de voorbereiding van een grote actie. Daarbij was onder meer sprake van vlieglessen en het vaststellen van een doel. Volgens de beschuldiging zouden de geronselde recruten vanuit Spanje zijn gestuurd naar trainingskampen van Al-Qaeda in Afghanistan, Bosnië en Indonesië. Onder de arrestanten bevindt zich tevens de Spanjaard Luis José G.G. die eind jaren tachtig actief was binnen de politieke tak van de Baskische terreurbeweging ETA.

Spanje wordt beschouwd als een belangrijk steunpunt van de terreurorganisatie Al-Qaeda. Mohammed Atta, een van de veronderstelde terroristen die het tweede vliegtuig tegen de zuidtoren van het World Trade Center liet botsen, bracht deze zomer enige tijd door in Spanje. Volgens de politie is de opgerolde terreurcel in Spanje actief geweest bij de logistieke steun en de vervalsing van documenten voor de gepleegde aanslagen. De cel zou daarnaast actief zijn geweest in de Madrileense Abu Baker Moskee, een van de grootste moskeeën in Europa. Daarbij zou getracht zijn om de leiding van de moskee onder een meer islamitisch-fundamentalistische invloed te brengen.