Shaffy & List

Ramses Shaffy en Liesbeth List staan als weinig anderen model voor de robbedoesjaren van de Nederlandse kleinkunst. Ze waren jong, mooi, getalenteerd en alletwee buiten Nederland geboren – hij in Neuilly-sur-Seine en zij in Bandung (hoewel ze toen nog te boek stond als de Vlielandse vuurtorenwachtersdochter, maar dat was minstens zo exotisch). Hartstochtelijk wierpen ze zich, veelal naar Frans voorbeeld, op de liedjes die ze zongen. Ze deelden een zelfde gevoel voor gekte en voor romantiek: het leven was er om gevierd te worden, het was één groot feest.

Hoe aanstekelijk ze die sfeer wisten over te brengen, blijkt volop uit de longbox Ramses Shaffy & Liesbeth List, het mooiste uit 35 jaar – een compilatie van 83 solonummers en duetten op vier cd's, vooral uit de jaren zestig en zeventig, maar ook nog van veel latere datum. Zo komt het lieve duetje 24 Rozen, naar het liedje van Toon Hermans, van de cd die Liesbeth List dit jaar maakte om haar 35-jarig jubileum te vieren. In de klank van de opnamen is goed te horen hoe de muzikale smaak in die tussentijd is veranderd, maar hun intentie is onveranderd gebleven.

De selectie is mooi en representatief. Terecht zijn de zwakkere periodes, waarin Shaffy en List los van elkaar in herhalingen vervielen, overgeslagen. Het is genoeg dat Hilde Scholten daar melding van maakt in het informatieve boekje dat ze voor deze box schreef. Op de cd's staat alleen het betere werk, waarin des te meer opvalt hoe zeer ze al die jaren elk nummer naar hun eigen hand hebben gezet. Ook als die door een ander waren geschreven. Er bestaat nauwelijks een persoonlijker Shaffy-nummer dan Laat me, en toch is die tekst van Herman Pieter de Boer. En er is nauwelijks een persoonlijker duet dan Samen, dat niettemin door Boudewijn Spitzen werd geschreven: ,,Voor eeuwig met elkaar vergroeide namen – zo samen, zo samen, door de jaren heen...''

Ramses Shaffy & Liesbeth List, het mooiste uit 35 jaar. Universal 585635-2

    • Henk van Gelder