Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor zelfdodingen in huiselijke kring naar aanleiding van het boek van MS-patiënte Karin Spaink De dood in doordrukstrip. Verder de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak rondom de Oost-Europese raamprostituees die zich in Nederland als `zelfstandig ondernemer' willen vestigen en de opmars van de Noordelijke Alliantie. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage uit Colombia waar dagelijks vier mensen worden ontvoerd. Een lucratieve business, want vaak worden miljoenen dollars aan losgeld betaald. Ook aandacht voor de speurtocht van de GGD in Groningen naar klanten van een aan open tbc lijdende Bulgaarse prostituee. Ned.1, 20.32-21.03u.

De week van Willibrord. Een gesprek dat enkele jaren geleden opgenomen is met de seriemoordenaar Willem van E. die vorige week bekende drie prostituees te hebben vermoord. Van E. werd na een gevangenisstraf en tbs na eerdere moorden begin jaren negentig vrijgelaten. In het gesprek benadrukt hij nooit meer een moord te zullen plegen. Ook komt een gedragsdeskundige van de Mesdag Kliniek aan het woord. SBS6, 22.05-22.40u.

Nova. Reportage over discotheken waar partydrugs worden verhandeld en de laatste ontwikkelingen in de aanval van de VS op Afghanistan. Verder aandacht voor een op de werkelijkheid gebaseerde bioscoopfilm die in december in première gaat en waarin een vrouw op zoek gaat naar een vriendin in het Afghaanse Kandahar en letterlijk gek wordt. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Highways to the Top End - The Red Centre. In 1862 was John McDouall Stuart de eerste ontdekkingsreiziger die er in slaagde Australië te doorkruisen van het zuiden naar het noorden en levend terug te komen. Avonturier Ben Dark reconstrueert die reis door het ruwe Australische landschap. National Geographic Channel, 18.00-19.00u.

Waskracht! Reportage over kunstenares Karin Langeveld die in Den Haag een dakloze man zoekt die in telefooncellen, op bankjes, lantarenpalen, etalageruiten en muren allerlei intrigerende teksten nalaat. Als een stalker achtervolgt ze het spoor van de man en legt zijn teksten vast met haar digitale camera. Ned.3, 20.05-20.35u.

4 X 4. In een `undercover'-reportage wordt de hygiëne van drie ziekenhuizen onder de loep genomen. BBC1, 20.30-21.00u.

Renaissance secrets. Serie over de Renaissance gaat vanavond over de uitvinding van het gedrukte woord in Europa. Hoewel Johannes Gutenberg algemeen wordt gezien als uitvinder van de drukpers, hebben twee onderzoekers van Princeton University onlangs materiaal gevonden dat in een andere richting wijst. Afl.: What did Gutenberg invent? BBC2, 20.30-21.00u.

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Over de mondiale markteconomie, de criminele organisaties en terroristische netwerken die tegenwoordig tot de efficiëntste multinationals behoren. Zij zijn zo goed als ongrijpbaar geworden voor wetgeving en opsporingsmethodes. Ned.3, 20.35-21.30u.

Spots. Reportage over een relatiebureau voor fysiek en mentaal gehandicapten. Afl.: 't Klikt, Roeselare. Canvas, 20.55-21.35u.

Verbonden. Tweede aflevering van een serie waarin programmamaker Frans Bromet liefdesrelaties blootlegt en wil weten waarom stellen bijelkaar blijven. In deze aflevering praat hij met Evert-Jan en Nancy. Nancy wilde scheiden omdat haar man haar niet bijstond in de opvoeding van hun autistische zoon. Ned.3, 21.30-22.00u.

Dokument: Station Hilkemeijer. Over een moord in 1961 in het toenmalige Nederlandse Nieuw-Guinea. Zie TV-vooraf. Ned.1, 23.00-23.45u.

Living with cancer. Serie over leven met kanker belicht vanavond een 33-jarige vrouw die voor een operatie staat omdat er een tumor in haar been is gevonden. De dokters vrezen dat er uitzaaiingen in de longen zijn. BBC1, 23.35-0.15u.

Flügge. Over het leven van vijf vrouwen uit Berlijn, die ten tijde van de val van de muur tussen de 5 en 10 jaar oud waren. Hoe zien de vrouwen de toekomst nu en valt de werkelijkheid mee of tegen? ZDF, 0.10-1.15u.

One God - Two worlds. Over de manier waarop jonge moslims in Engeland omgaan met de huidige spanningen tussen westerse en islamitische waarden. BBC1, 0.15-0.50u.

Warzone. Amerika slaagde er niet in vat te krijgen op de fundamentalistische organisatie Hezbollah na het bombardement van de Amerikaanse ambassade, dat in 1983 in Beiroet plaatsvond. Afl.: Hezbollah – Men of God. BBC2, 0.20-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de kok Emmanuel Mertens en Transavia-piloot Pim Sierks die in 1974 vrijwillig Japanse extremisten na de bezetting van de Franse ambassade in Den Haag naar Syrië vloog. Erwin Nijhoff treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van fragmenten uit het jaar 1979 herinneringen op aan onder andere Sesamstraat, de opkomst van Ska, de Willem Ruis Show en de popgroep The Police. Ned.1, 18.32-19.00u.

De rijdende rechter. Mr. F.Visser doet als rijdende rechter een bindende uitspraak in het conflict van een echtpaar met een reisbureau dat op een tuinenreis naar Duitsland nauwelijks een tuin heeft gezien. De tweede zaak betreft een striptekenaar die een tekenwedstrijd won maar zijn prijs nooit heeft ontvangen omdat hij de enige deelnemer was. Ned.1, 22.28-23.00u.

Pakhuis De Jong. Schrijver Ronald Giphart praat over zijn nieuwe bundel Ten liefde. Verder een optreden van bassist Aram Kersbergen en de repliek van de Belgische journalist Hugo Camps. Ned.3, 23.15-23.55u.

MUZIEK

Ozzy Osbourne Down To Earth. Korte documentaire over en interviews met de rocklegende Ozzy Osbourne van Black Sabbath. Zie TV-vooraf. TMF, 23.00-24.00u.

SPORT

Studio Sport, eredivisie op maandag. Gasten zijn onder anderen Willem van Hanegem en presentator Jack Spijkerman. Deze laatste wordt gevolgd als fan van Ajax in de wedstrijd tegen NAC. De muziek wordt verzorgd door Gert de Mulder, die een ode brengt aan Van Hanegem. Ned.2, 22.45-23.45u.

FILM

The Spy Who Loved Me (Lewis Gilbert, 1977, VS). Derde James Bondfilm met Roger Moore. Samen met Russische spionne Barbara Bach bestrijdt hij de megalomane Curt Jürgens. Ook met het stalen gebit van Richard Kiel. V8, 20.30-22.45u., met reclame.

The Vanishing (George Sluizer, 1993, VS). Verdienstelijke Hollywood-remake van Sluizers eigen `art house'-klassieker Spoorloos (1988) draagt de basiskenmerken van een Amerikaanse mainstream-film: meer gericht op actie en minder op reflectie dan het Europese origineel. Met Sandra Bullock in Johanna ter Steege's tot edelfiguratie teruggebrachte rol van verdwenen vrouw, Jeff Bridges als de moordenaar en Kiefer Sutherland als de zoekende man. ZDF, 22.15-23.55u., nagesynchroniseerd.

Si je t'aime, prends garde à toi (Jeanne Labrune, 1998, Frankrijk). Liefdesdrama waarin een schrijfster in de trein een man ontmoet. Als de trein stopt gaan zij ieder hun eigen weg. Enkele weken later staat de man onaankondigd voor haar deur en zij laat hem binnen. Er ontstaat een passionele relatie. TV5, 22.15-24.00u.

Butch and Sundance: The Early Days (Richard Lester, 1979, VS). Prequel van tien jaar oudere succesfilm (met Paul Newman en Robert Redford) volgt de twee legendarische outlaws tijdens hun eerste schreden op het boevenpad. Hun los aan elkaar gebreide lotgevallen hebben een licht humoristische inslag. BBC1, 0.50-2.40u.

Toys in the Attic (George Roy Hill, 1963, VS). Adaptatie van stuk van Lillian Hellman. Oude vrijsters Geraldine Page en Wendy Hiller ontfermen zich over hun broer, nietsnut Dean Martin. ARD, 0.50-2.20u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

. The Devil and Miss Jones (Sam Wood, 1941, VS). De geest van Frank Capra klinkt door in aanstekelijke komedie met sociaal bewogen pretenties. Knorrige warenhuistycoon Charles Coburn vermomt zich als bediende en komt tot nieuwe levensinzichten. Ook met Jean Arthur, Robert Cummings. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Acteur Hans Dagelet praat over de voorstelling Vijf kamers waarin hij samen met het filmorkest Max Tak op zoek gaat naar de mens achter Beethoven. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van zendercoördinator van Radio 2 Kees Toering in Naarden een radioverhaal van Heere Heeresma jr. over de muziek van de penoze; criminelen van het oude stempel met een gouden hart op de juiste plaats. In het tweede uur de twaalfde aflevering in een muzikaal reisverslag door de staat Mississippi. Tot slot vertaalt Jan Rot These boots are made for walking van Nancy Sinatra. 747AM, 22.02-24.00u.

Beslommeringen van een reisbegeleider. Reportage over Sander Bartling die afgelopen zomer als reisbegeleider in Indonesië werkte. Radio 1, 0.04-0.45u.

MadiwodoVPRO. Serie uitzendingen over de het belang van familie belicht het familiebedrijf. Met onder meer het orgelbouwbedrijf Vulpen in Utrecht en hoogleraar sociologie Jan Douwe van de Ploeg van de landbouwuniversiteit Wageningen over de kennisoverdracht van vader op zoon in het boerenbedrijf. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.