Schaatsunies willen nieuwe test Sjepel

De internationale schaatsunie (ISU) is in overleg met de Russische schaatsbond om Dimitri Sjepel op korte termijn door een onafhankelijke instantie uitgebreid medisch te laten testen. Het onderzoek moet uitwijzen of afwijkende bloedwaarden van de Russische schaatser door het lichaam zelf worden veroorzaakt.

Sjepel, Europees kampioen allround, kreeg vorige week bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn een startverbod en bleef dit weekeinde in Innsbruck aan de kant omdat de ploegleiding hem zou hebben teruggetrokken. Bij een gezondheidscontrole in Berlijn had Sjepel een hoge hematocrietwaarde en een extreem hoog hemoglobine-gehalte. Ook zou sprake zijn van een versnelde aanmaak van jonge rode bloedlichaampjes.

In Berlijn is ook een urinetest bij de Rus uitgevoerd. Gerd Zimmermann, vice-voorzitter van de ISU, verklaarde gisteren dat het resultaat nog niet bekend is. Zimmermann erkende dat de ISU al langer op de hoogte is van de extreem hoge bloedwaarden van Sjepel.

De Russen beweerden in Innsbruck dat ze Sjepel zelf hebben teruggetrokken. Zimmermann: ,,We willen nu gewoon laten onderzoeken of het lichaam van Sjepel zelf de oorzaak van de problemen is.'' Het idee van de Russen om de Europees kampioen in Moskou te laten testen is geen optie. ,,Het heeft geen zin iemand op de thuisbasis te laten controleren.''

wereldbeker: pagina 20