Saoedisch debat over rol geestelijken

Een ongekend debat is gelanceerd in Saoedi-Arabië, geboorteplaats van de islam, over de rol van het zeer invloedrijke en zeer conservatieve religieuze establishment. Het debat is het resultaat van een ontmoeting tussen kroonprins Abdullah en de belangrijkste religieuze leiders, die weer voortvloeit uit scherpe kritiek van de Amerikaanse media op Saoedi-Arabië. Volgens deze kritiek moedigen sommige Saoedische geestelijken anti-Westers terrorisme aan, en wordt dit door het Saoedische leiderschap gedoogd uit angst voor zijn eigen positie.

Kroonprins Abdullah gaf de geestelijken te verstaan dat zij gematigd moeten zijn. ,,U bent vandaag het mikpunt van hen die de islam aanvallen. Het is uw plicht om elk woord te wegen [...] Wij zijn een gematigd land en overdrijving heeft geen plaats in de godsdienst.''

De Saoedische minister van Islamitische Zaken, Saleh in Abdelaziz al-Sheikh, verwierp zaterdag westerse beschuldigingen dat de heersende fundamentalistische doctrine het extremisme bevordert. Maar hij gaf toe dat de religieuze ideeën aan herziening toe zijn.

De commentator van de krant Al-Watan schreef enkele dagen daarvoor dat ,,onze religieuze leiders de omstandigheden van het moderne leven moeten begrijpen'' ,,De moslims leven niet meer [...] geïsoleerd van de rest van de wereld.''.