Rugova eist in Kosovo zege op

De Albanese leider Ibrahim Rugova heeft de overwinning opgeëist bij de parlementsverkiezingen van zaterdag in Kosovo. Tegen de verwachting in heeft ook de Servische minderheid deelgenomen aan het stemmen. De uitslag komt vanavond.

De verkiezingen in Kosovo waren de eerste sinds de inval van de NAVO, tweeeënhalf jaar geleden in de Joegoslavische provincie, na het einde van de luchtoorlog tegen Servië. Kosovo staat sindsdien onder VN-bestuur.

De deelname van de Kosovo-Serviërs was vantevoren onzeker. Veel Serviërs zien de verkiezingen als een eerste stap naar een onafhankelijk Kosovo, de wens van de Albanese meerderheid in de provincie. Zaterdag kwam 46 procent van de niet-Albanese kiezers opdagen, het merendeel Serviërs.

De verkiezingen verliepen zonder incidenten. Alleen in de etnische verdeelde stad Mitrovica beletten Servische hardliners de Servische inwoners van de stad naar de stemlokalen te gaan.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die de verkiezingen samen met de VN organiseerde, heeft de intimidatie veroordeeld. ,,Dit is erg ondemocratisch'', aldus OVSE-hoofd Daan Everts op bezoek in Mitrovica.

Van de Albanese stemgerechtigden bracht 65 procent zijn stem uit; zo'n 13 procent minder dan bij de vorig jaar gehouden lokale verkiezingen. Dat heeft te maken met de beperkte bevoegdheden van het nieuwe parlement en de regering. Het internationale bestuur in Kosovo, onder leiding van de Verenigde Naties, blijft de meeste zeggenschap houden. ,,Ik zie er het nut niet van in te stemmen voor een parlement dat niets te zeggen heeft'', aldus een Albanese kiezer in de hoofdstad Priština.

Het is nog onduidelijk of Rugova een absolute meerderheid heeft gehaald. Volgens prognoses van de einduitslag kreeg hij 46 procent; zelf claimt hij 55 procent. Rugova zei gisteren ,,erop te staan dat de onafhankelijkheid van Kosovo zo snel mogelijk wordt erkend om de rust in dit deel van Europa en de wereld te brengen''.

Het VN-bestuur van Kosovo wijst een snelle onafhankelijkheid van de hand. De VN en de OVSE noemden de verkiezingen ,,een groot succes''.