Romme imponeert weer op vijf kilometer

Gianni Romme heeft zich gisteren bij Wereldbekerwedstrijden in Innsbruck opnieuw oppermachtig getoond op de vijf kilometer. Met een tijd van 6.35,57 minuten reed hij niet alleen ruim drie seconden sneller dan nummer twee Bob de Jong en bijna acht seconden sneller dan nummer drie Carl Verheijen, de olympisch kampioen verbeterde ook het baanrecord.

De tweede wereldbekerzege van Romme werd als vanzelfsprekend beschouwd. Toch keek hij verrast op toen De Jong in het onderlinge duel na anderhalve ronde iets op hem voorlag. Maar daarna was Romme weer heer en meester.

Vorig weekeinde in Berlijn was Romme niet tevreden geweest over zijn rijden, ook al had hij ook toen gewonnen. Tijdens de race in Duitsland had hij het al snel moeilijk gekregen en kon hij niet knokken om het verval in rondetijden tegen te gaan. ,,Dat lukte nu een stuk beter'', zei Romme gisteren. ,,Ondanks dat ik de afgelopen week hard heb getraind.''

Ook Adne Söndral maakte in Innsbruck indruk. In de eerste confrontatie met de Nederlandse specialisten op de 1.500 meter sloeg de 30-jarige Noor direct toe. De olympisch kampioen reed een baanrecord (1.50,94) en zag de concurrentie vergeefse moeite doen die toptijd te verbeteren. Ruim drie weken geleden lag Söndral nog op de operatietafel wegens een operatie aan zijn linkerknie. Achter de Noor en de Canadees Molicki was Martin Hersman de beste Nederlander op de 1.500 meter. Hij werd derde in 1.51,46.

Bij de vrouwen imponeerde Anni Friesinger opnieuw. De Duitse won zowel de 1.500 als 3.000 meter. Renate Groenewold leverde de beste Nederlandse prestatie: op de drie kilometer werd zij derde, ruim vier seconden achter Friesinger. Ontluisterend was het optreden van Marianne Timmer. Op de 1.500 meter eindigde de olympisch kampioene op de negentiende plaats, ruim zes seconden achter Friesinger.