Problemen met Giulio Cesare deels opgelost

De problemen die de Nederlandse Opera heeft met de zangers in de titelrollen in Händels Giulio Cesare zijn inmiddels voor de helft opgelost. De Amerikaanse countertenor David Daniels, die donderdagavond bij de première niet zong wegens een ontsteking aan de stembanden, is nu beter. Gistermiddag zong hij zelf in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Donderdagavond werd zijn partij, waarin onder andere acht grote aria's voorkomen, vanuit de orkestbak gezongen door Nathalie Stutzmann. Zelf beeldde hij wel op het podium zijn rol uit, maar hij verscheen niet bij het slotapplaus met veel ovaties voor Stutzmann. Woensdag staat de beroemde zanger opnieuw op het podium. Giulio Cesare wordt dan opnieuw uitgevoerd door de `eerste' van de twee vocale casts, die de Nederlandse Opera inzet om binnen drie weken zestien voorstellingen te kunnen geven.

De problemen met de andere titelrolvertokster, Marijana Mijanovic, zijn ernstiger. Al tijdens de repetities stelde ze zich onder behandeling van een Parijse arts, maar het is nog steeds onduidelijk of ze haar Ceasars-rol nog zelf op het podium zal zingen. Vanavond zingt Stutzmann opnieuw vanuit de orkestbak en dat zal ze waarschijnlijk ook nog een aantal voorstellingen blijven doen. Ondertussen zal ze ook gaan repeteren voor de scènische uitbeelding van haar rol in de produktie van Karl-Ernst en Ursel Herrmann.

Radio 4 zendt op 27 november om 19 uur de voorstelling van Giulio Cesare rechtstreeks uit. Er wordt dan gezongen door de eerste cast, met David Daniels, Charlottte Hellekant, Magdalena Kozena, Christine Shäfer, Silvia Tro Santafé, Garry Magee, Della Jones en Marcel Boone.