Ozzy Osbourne

Ooit beet hardrock-zanger Ozzy Osbourne op het podium een vleermuis de kop af, althans, dat gerucht doet nog altijd de ronde. In ieder geval staat hij te boek als de wildeman van de hardrock, een imago dat hij stevig uitbuit. Met inktzwart opgemaakte ogen en een verwilderde gelaatsuitdrukking staat hij op het podium. Dat dat werkt, blijkt wel uit de verontruste christenen die hem en zijn band Black Sabbath satanistische en zelfs kannibalistische praktijken aanwrijven. Maar het ergste dat hij zijn fans aandoet is emmers water over de eerste rijen leeggieten of, als het echt erg moet worden, de brandspuit erop zetten.

Het contrast tussen Ozzy de satanisch aangelegde rocker en Ozzy de zachtmoedige privépersoon wordt in de documentaire Ozzy Osbourne Down To Earth stevig blootgelegd. Als een jong meisje voor de camera verklaart dat ze hem het liefst de kleren van het lijf zou scheuren, reageert Ozzy: ,,Wat heeft dat voor zin? Waar moet een ouwe vent van vijftig het over hebben met zo'n meid van 21? The fucking stock market?''

Na dertig jaar in de `biz' is Ozzy blij met zulke jonge fans, dat wel. ,,Ik zou hen moeten betalen'', zegt hij. Gelukkig heeft zijn vrouw en manager Sharon een wat zakelijker instelling. Niet alleen in financieel opzicht houdt zij haar echtgenoot op het goede pad. Ze houdt hem ook verre van de drank en drugs waar hij in zijn wilde jaren stevig van snoepte, vermoedelijk de reden dat hij nu wat moeizaam praat. Maar wát hij zegt getuigt van onverwacht intellect en zelfspot.

Alleen jammer dat Ozzy Osbourne totaal niet geplaatst wordt in deze uit twee bestaande documentaires bijeengeknipte haastklus van 22 minuten zuivere speeltijd. We zien live-beelden van het rondreizende, naar hem vernoemde Ozzfest-festival, maar dat het hier gaat om de originele bezetting van Black Sabbath wordt niet gemeld. Ook naar de behoorlijke invloed die die groep heeft gehad mogen we raden.

Dat Black Sabbath hier vooral nummers speelt uit de artistieke glorietijd van de band, ook al weer ruim dertig jaar geleden, geeft bovendien een triest accent aan het verhaal van Ozzy Osbourne. Daar veranderen schuimbekkende dominees, gewillige twintigjarige fans of de miljoenen die Sharon Osbourne weet binnen te slepen weinig aan.

Ozzy Osbourne Down To Earth, TMF, 23.00-0.00u.

    • Jacob Haagsma