`Ouders met kinderen moeten niet scheiden'

De Christen Unie wil een verbod op echtscheidingen van ouders met kinderen onder de twaalf jaar. De lijsttrekker van de Christen Unie, K. Veling, vindt dat ouders er verantwoordelijk voor zijn dat kinderen in een gezin opgroeien.

Dat zei hij zaterdag bij het partijcongres. Het is volgens Veling voor een kind veel erger om ouders te hebben die gescheiden zijn dan te leven in een gezin waarbij je ouders geregeld ruziemaken. ,,Je kunt best aan een kind uitleggen dat het niet zo goed gaat tussen papa en mama. Als je maar vertelt dat je héél veel van je kind houdt'', aldus Veling vanmorgen in een toelichting op zijn uitlatingen van zaterdag tijdens het congres van zijn partij.

De lijsttrekker pleit er dan ook voor dat ouders wachten met scheiden tot hun jongste kind twaalf jaar is geworden. In de tussentijd kunnen de ouders bijvoorbeeld relatietherapie nemen. ,,Hopelijk zijn ze dan van gedachte veranderd, voordat ze wel mogen scheiden'', aldus Veling. Hij voegde hieraan toe dat er wel een uitzondering op deze regeling moet komen, bijvoorbeeld in het geval van mishandeling binnen het huwelijk.

De oorzaak dat veel mensen met kinderen tegenwoordig scheiden, is volgens Veling de gedachte bij veel ouders dat hun eigen individuele belang boven alles staat.

Veling: ,,Sinds de jaren '60 en '70 denken mensen over de toekomst na als `hoe kom ik zelf het beste tot mijn recht'. En dat is niet goed. Als je de verplichting van kinderen bent aangegaan, moet je jezelf een aantal jaren opofferen. Ik vergelijk dat weleens met een aankoop op afbetaling. Dat is ook een verplichting waar je een aantal jaren aan vastzit. Met kinderen is die verplichting nog groter. ''

De Christen Unie is voor het voorstel van staatssecretaris Verstand (Emancipatiezaken) om de alimentatie een vast percentage van het inkomen van de partner te laten zijn.

Lijsttrekker Veling: ,,Bij een huwelijk moet er wederzijdse afhankelijkheid zijn. Als een ouder zich heeft opgeofferd om voor het kind te zorgen, moet er na een scheiding ook een compensatie zijn. Met zo'n regeling hoeft een vrouw zich ook niet voor te bereiden op een scheiding tijdens het huwelijk door bijvoorbeeld te blijven werken na het krijgen van kinderen.''