Opnieuw brief met antrax aangetroffen

Opnieuw is in de Verenigde Staten een brief met sporen van de potentieel dodelijke antraxbacterie aangetroffen. De FBI heeft nog geen idee wie verantwoordelijk is voor de antrax-aanslagen, die tot nu toe het leven hebben gekost aan vier mensen.

De antrax-brief werd gevonden tijdens een grootscheepse zoektocht in 280 zakken post aan senatoren die sinds de ontdekking van de eerste brief, op 15 oktober, niet waren geopend. De brief was gericht aan de Democratische senator Patrick Leahy, en bevat mogelijk een bacterie met dezelfde afkomst als die in drie eerdere brieven werd aangetroffen.

De FBI heeft nog geen verdachten aangehouden en onderzoekt nog steeds zowel een mogelijk verband met de aanslagen van 11 september op New York en Washington, als binnenlandse extremistische groeperingen. ,,We werken verwoed en 24 uur per dag om te proberen dit op te lossen'', aldus de onderdirecteur van de FBI Van Harp. ,,Dit is een hardvochtige moordenaar. Vier individuen zijn dood, en geen van hen was een voorgenomen doelwit.''

De federale recherche gaat er nog altijd van uit dat de brieven door dezelfde persoon zijn verstuurd. De eerste en tweede brief, aan senator Tom Daschle en nieuwslezer Tom Brokaw zijn vrijwel identiek. De derde brief, aan de Amerikaanse krant The New York Times, heeft een andere boodschap, maar de bacterie was van dezelfde stam als de eerste twee. De nu gevonden brief heeft hetzelfde retour-adres als de brief aan senator Daschle. Beide brieven zouden verstuurd zijn door de vierde klas van de Greendale School in New York. Deze school bestaat niet. Alle vier de brieven zijn verwerkt in een postsorteercentrum in Brendwood, New Jersey, waar twee postsorteerders zijn overleden.

Senator Leahy zei te hopen dat deze antrax-brief de FBI zal helpen de dader op te sporen. ,,We zoeken naar een speld in een hooiberg, maar we hebben zulke spelden vaker gevonden en ik hoop dat we deze ook vinden'', aldus Leahy.

Volgens een daderprofiel, opgesteld door de FBI, gaat het waarschijnlijk om een volwassen man met beperkte scheikundige kennis. De man is een eenling, rationeel en gaat methodisch te werk.