Nuggets II

,,Wij verzamelen platen zodat u het niet hoeft te doen'', luidt het motto van het Amerikaanse Rhinolabel. Na een surfbox, twee doowopboxen en legio andere genrecompilaties werd een voorlopig hoogtepunt van speurzin en liefde voor muziek bereikt met de Nuggets-box, waarop de obscure Amerikaanse garagerock en psych-beat uit de jaren zestig in kaart werd gebracht. Omdat beatmuziek in eerste instantie een Engels fenomeen was dat zich in het kielzog van The Beatles als een inktvlek verspreidde, wekt het geen verwondering dat er ook in andere landen een bloeiende beatscene ontstond.

Op de vier cd's van Nuggets II verzamelt Rhino hoogtepunten van sixties-garagerock uit de rest van de wereld, van IJsland tot Australië en van Japan tot Uruguay. Fuzzy gitaren, stonede teksten en wilde ritmes voeren de boventoon op de moeilijk vindbare en vergeten singles.

Naast enigszins voor de hand liggende Britse toppers als I can hear the grass grow van The Move en Rosalyn van The Pretty Things komen ruwe juweeltjes boven water als Biff! Bang! Pow! van The Creation en No good without you van The Birds, met de latere Rolling Stones-gitarist Ron Wood.

Opvallend veel aandacht is er voor de Nederlandse beatmuziek van The Motions, Q65, Outsiders, Cuby & The Blizzards en Golden Earrings met het betrekkelijk brave Daddy buy me a girl.

De prominentie van de Nederbiet wordt onderstreept door in de VS uiterst gewilde plaatjes van de indertijd door het platenkopend publiek over het hoofd geziene Sound Magics uit Doesburg en vooral The Zipps uit Dordrecht. Hun opruiende provolied Kicks & chicks voert in drie opgewonden minuten terug naar de tijd dat popconcerten nog `happenings' waren en Simon Vinkenoog het voorprogramma verzorgde.

Voor een Amerikaanse beatliefhebber heeft de naam Wally Tax een magische klank en behoren plaatjes van het Haagse Q65 tot gewilde verzamelobjecten, ook al klonken hun teksten volgens het begeleidende boekje alsof ze `gefilterd waren door Goudse kaas.' The Mops uit Japan, Los Chijuas uit Mexico en Os Mutantes uit Brazilië zijn de meer exotische beatbands die hier bijeen werden gebracht, maar ook de bloeiende garagerockscenes uit Zweden, Spanje en Tsjechoslowakije komen aan bod. Curiositeiten als een single van Davy Jones vóórdat hij zich David Bowie noemde, gaan op platenbeurzen tegen woekerprijzen van de hand. Alleen al daarom is Nuggets II zijn gewicht in goud waard.

Nuggets II: Original Artyfacts From The British Empire And Beyond, 1964-1969. Rhino 76787

    • Jan Vollaard