Nieuwe oliegigant na overname in VS

Het Amerikaanse energiebedrijf Phillips Petroleum koopt branchgenoot Conoco voor 15,2 miljard dollar (37,2 miljard gulden) in aandelen. Het nieuwe bedrijf wordt het op vijf na grootste oliebedrijf ter wereld, zo maakte Phillips gisteren bekend.

Met de overname verdienen de aandeelhouders van Conoco niets extra's omdat er geen premie is geboden door Phillips. De Conoco-aandeelhouders krijgen minder dan een half aandeel in het nieuwe bedrijf voor elk Conoco aandeel, terwijl de Phillips-aandeelhouders een ruil van één-op-één krijgen. Zij zullen na de transactie een belang van 56,6 procent hebben in het nieuwe bedrijf dat de naam ConocoPhillips zal dragen.

Het ontbreken van een premie houdt de deur open voor andere concurrenten om een bod te doen, aldus analisten, zeker als de Conoco-aandeelhouders de overnameprijs te laag vinden. Er is wel een boete afgesproken tussen beide bedrijven: het bedrijf dat besluit niet verder te gaan met de transactie moet de ander 550 miljoen dollar betalen.

De transactie is de laatste in een rij van overnames en fusies in de energiesector. In de afgelopen jaren ging Exxon samen met Mobil, bundelden Texaco en Chevron de krachten en British Petroleum kocht Arco en Amoco.

De deal tussen Phillips en Conoco zal giganten als ExxonMobil en Koninklijke/Shell niet ongerust maken. Na de overname zal het nieuwe concern de derde oliemaatschappij zijn van de Verenigde Staten en de nummer zes van de wereld. Het wordt wel de grootste raffinaderij in de VS.

De bundeling van de concerns levert een besparing op van 750 miljoen dollar per jaar. De olieconcerns denken hun samengaan in de tweede helft van 2002 af te ronden. Ze verwachten geen problemen met de toezichthouders op de eerlijke concurrentie. De autoriteiten zullen zich in ieder geval wel willen buigen over de positie op het gebied van raffinage.

ConocoPhillips zal een olieproductie hebben van ongeveer 1,7 miljoen vaten per dag en een reserve van 8,7 miljard vaten. Het nieuwe bedrijf zal worden geleid door James Mulva, de huidige topman van Phillips. Behalve in de Verenigde Staten zal het nieuwe bedrijf ook actief zijn het Midden-Oosten, Rusland, de Kaspische Zee, Indonesië, China en in de Noordzee.