Lof voor moed België

De oudste zoon van de in 1961 vermoorde Congolese ex-premier Patrice Lumumba heeft positief gereageerd op de conclusies van een Belgische parlementaire enqûetecommissie, die mogelijke betrokkenheid van Belgische politici bij de moord onderzocht. François Lumumba sprak dit weekeinde van een ,,moedige daad'' van de commissie, die vrijdag rapporteerde.

Volgens de commissie dragen leden van de toenmalige regering van premier Gaston Eyskens een ,,morele verantwoordelijkheid'' voor de moord op Lumumba, die na zijn arrestatie in Congo op Belgische aandrang werd overgedragen aan zijn vijanden in de afgescheiden provincie Katanga.

François Lumumba (51) zei de Belgische autoriteiten te willen bedanken ,,om de simpele reden dat veel landen niet de zelfde moed hebben om hun koloniale verleden te onderzoeken''. Hij sprak ook de wens uit dat het onderzoek de betrekkingen tussen het Belgische en Congolese volk zal ,,versterken''.

Parlementariër (en ex-premier) Mark Eyskens, zoon van wijlen Gaston Eyskens, reageerde afkeurend op het enquêterapport. Volgens de christen-democratische politicus is het rapport ,,eenzijdig'' en ,,onvolledig''. Hij wees erop dat veel getuigen zijn overleden. Zijn partij steunde in de commissie wel de conclusies.