Leiders Afrika halen uit naar Britse overheid

Twee presidenten in Zuidelijk Afrika hebben het Westen, met name Groot-Brittannië, het afgelopen weekeinde beschuldigd van ,,neo-kolonialisme'' en ,,steun aan terrorisme''.

President Robert Mugabe van Zimbabwe en zijn collega Frederick Chiluba van Zambia hekelden Groot-Brittannië dat financiële steun geeft aan de oppositie in hun landen. Beide regeringsleiders vechten voor hun positie in de aanloop naar verkiezingen.

Mugabe ging in zijn kritiek het verst. Tijdens de staatsbegrafenis in Harare van de veteranenleider Cain Nkala, die volgens regeringspartij Zanu-PF door aanhangers van de oppositiepartij MDC is vermoord, bestempelde hij de MDC als ,,terroristen''. Hij zei dat de moord op Nkala deel uitmaakt van ,,een breder complot van binnenlandse en buitenlandse terroristische krachten die royaal worden gefinancierd (...) door de Britse Labourpartij, de Conservatieve Partij en de Liberale Partij, en door de regering van Tony Blair''.

Mugabe lardeerde zijn toespraak met een nauwelijks verkapt dreigement aan het adres van de Britten, waarbij hij verwees naar de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York. ,,Laat het duidelijk zijn in de hoge torens van Londen, in hun hoge torens elders: nooit, nee nooit, zullen we de pogingen accepteren om ons direct of indirect aan de koloniale heerschappij te onderwerpen.'' Aanhangers van Mugabe hielden op de begraafplaats borden omhoog met het opschrift `Dood alle terroristen'.

De uithaal van Mugabe tekent de vergiftigde sfeer in Zimbabwe voorafgaand aam de presidentsverkiezingen van begin volgend jaar. Voor het eerst sinds Mugabe na de onafhankelijkheid in 1980 aan het bewind kwam, ziet hij zijn positie bedreigd. Met gewelddadige landbezettingen en intimidatiepraktijken probeert hij de oppositie te beteugelen. Gisteren verklaarde Mugabe dat zijn regering een zege van de oppositie niet zal toestaan. ,,De MDC moet weten dat haar dagen zijn geteld.''

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldiging van Mugabe dat Londen het terrorisme zou steunen ,,absurd''. Wel geeft de regering geld aan de oppositie in Zimbabwe via de Westminster Foundation for Democracy, die sinds 1992 de democratie overal ter wereld steunt.

De Zambiaanse president Chiluba verweet de ,,imperialistische'' landen in het westen zaterdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Kabwe dat ze erop uit zijn Afrika opnieuw te koloniseren. Hij beschuldigde presidentskandidaat Christon Tembo, die tot april van dit jaar zijn tweede man was, van landverraad omdat hij uit het buitenland geld krijgt voor zijn verkiezingscampagne.

De president zei dat het westen Tembo als marionet wil gebruiken en dat Tembo zijn land in de uitverkoop doet. Chiluba, die zich niet meer herkiesbaar mag stellen, wil dat zijn kroonprins Levy Patrick Mwanawasa hem opvolgt. De Zambiaanse president betuigde zijn steun aan collega Mugabe en riep zijn aanhang op het voorbeeld van Zimbabwe te volgen.