KPN mag zijn vaste netwerk niet verkopen

KPN mag bij zijn pogingen de schulden te verminderen het vaste telefoonnet niet verkopen. Dit staat in de voorwaarden van een miljardenlening die vrijdag is overeengekomen met een bankenconsortium.

Het vaste net vertegenwoordigt de belangrijkste inkomstenbron van KPN. De banken willen die geldstroom beschermen. Het telecombedrijf mag van de banken de lening niet gebruiken voor overnames. Dochterbedrijven mogen verder geen leningen afsluiten of overnames doen zonder toestemming van de banken.

De kredietfaciliteit van 2,5 miljard euro (5,5 miljard gulden), die begin september al werd aangekondigd, heeft een looptijd van drie jaar en vervangt een eerdere lening waarop KPN als gevolg van zijn schuldenlast (23 miljard euro) geen aanspraak meer kon maken.

Het consortium, met onder meer ABN Amro en Rabobank, heeft de afgelopen twee maanden slechts twee extra banken gevonden die wilden meedoen met de lening, Scotiabank en HypoVereinsbank. Daarmee komt het totaal op tien. ,,Het hadden er meer kunnen zijn'', aldus een zegsman van KPN. ,,Het belangrijkste is dat ze voor het hele bedrag staan.''

KPN's beurskoers steeg vanochtend 3 procent naar 7,11 euro.

Om van de lening gebruik te kunnen maken moet KPN per 31 maart 2002 zijn nettoschuld hebben teruggebracht tot 21,5 miljard euro, zo is met de banken afgesproken. Eind december volgend jaar mag de schuld niet hoger zijn dan 20 miljard euro. Volgens de KPN-woordvoerder zal de schuld dit jaar waarschijnlijk al worden teruggebracht tot ,,rond de 20 miljard'' door de verkoop van niet-essentiële bedrijfsonderdelen.

Afgelopen vrijdag bereikte de KPN-directie met de vakbonden een akkoord over een sociaal plan voor 4.800 mensen, van wie 2.800 gedwongen afvloeien. Dat de lening ook op vrijdag werd afgerond is toeval, aldus de woordvoerder.

De afsluitprovisie die KPN voor de totstandkoming van de lening heeft betaald blijft geheim, aldus de zegsman. KPN betaalt daarnaast een bedrag van 25 miljoen euro per jaar als de lening niet wordt aangeboord, een zogeheten commitment-fee.

Ter vergelijking: voor de (deels vervallen) lening van 5 miljard euro betaalde KPN 8,75 miljoen euro per jaar. KPN zegt voorlopig geen gebruik te zullen maken van het nieuwe krediet.

De reguliere rente van de lening ligt 2,5 procentpunt bovenop de marktrente (Euribor). ,,De indicatieve rente zal ongeveer 5,8 procent zijn'', aldus de woordvoerder.

    • Stéphane Alonso