Journalisten vermoord

Op de weg tussen Jalalabad en Kabul, in het oosten van Afghanistan, zijn vanochtend drie westerse journalisten en een Afghaan doodgeschoten door onbekenden.

De journalisten, van wie de identiteit en de nationaliteit rond het middaguur nog niet bekend waren, reisden in een konvooi van zes tot acht auto's, zo meldde het persbureau AFP vanmiddag. Hun lichamen werden gevonden nabij Puli-es-te-Kam, zo'n negentig kilometer ten oosten van Kabul.

Het gebied tussen de twee Afghaanse steden is sinds vorige week in handen van anti-Talibaan-strijders, maar in de heuvels zouden zich nog verschillende groepen van Talibaan- en Al-Qaeda-strijders bevinden.

Volgens een chauffeur in het konvooi werden twee auto's aangehouden door gewapende mannen. Die zouden de journalisten hebben gedwongen uit te stappen en mee te lopen. Kort daarna klonken schoten, aldus de chauffeur.

De Nederlandse journalist Wouter Kurpershoek, verslaggever van het NOS Journaal, maakte deel uit van het konvooi. Volgens hem was het konvooi door de slechte staat van de weg verspreid. Hij en zijn collega reden in het midden. ,,Opeens kwam de voorste auto terugrijden. Zij schreeuwden naar ons om terug te keren omdat journalisten werden beschoten'', zei hij tegen AFP.

Terwijl de etnische groeperingen in Afghanistan zich voorbereiden op een topoverleg over de nabije toekomst van het land, hebben Amerikaanse B52-bommenwerpers vanochtend opnieuw zware bombardementen uitgevoerd op Talibaan-stellingen in en rondom de noordelijke stad Kunduz.

Kunduz en Kandahar zijn de laatste twee Afghaanse steden waar de Talibaan-milities nog aan de macht zijn. Talibaan-commandanten hebben gezegd dat zij Kunduz willen verlaten als zij een vrije aftocht krijgen.

Vooral de honderden niet-Afghaanse Talibaan-strijders zouden stand houden in de stad. Vluchtelingen die er in slaagden Kunduz te verlaten, meldden gisteren dat de buitenlandse huurlingen in de stad Talibaan-strijders hebben vermoord omdat zij zich zouden hebben willen overgeven. Een akkoord over de aftocht van de verdedigers van Kunduz is er nog niet.