Israël: geen geld EU naar Arafat

De Europese Unie moet geen geld meer overmaken aan de Palestijnse autoriteiten van Arafat omdat dit wordt besteed aan wapens tegen Israël. Dat heeft de Israëlische premier Sharon gisteren gezegd op een persconferentie in Jeruzalem samen met de Belgische premier Verhofstadt, die een Europese missie naar het Midden-Oosten leidt. De EU hoopte het Israëlisch-Palestijnse vredesproces nieuw leven in te blazen, maar de oproep daartoe werd door Sharon zonder meer van de hand gewezen.

De toon voor de ontvangst van de EU-delegatie werd gisteren gezet door de burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, die de Belgische regering brandmerkte als ,,een regering van smeerlappen'' die onder het mom van menselijkheid en gerechtigheid ,,een anti-Israëlische, bij vlagen antisemitische'' campagne voert. Voor radio Israël vertolkte Olmert zo de woede in Israëlische regeringskringen over de rechtszaak die in België is aangespannen tegen Sharon wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Om het allemaal nog erger te maken zond de Belgische televisie vrijdag een BBC-documentaire uit over de aanleiding tot die rechtszaak, namelijk de rol van Sharon bij het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila bij Beiroet in 1982.

Sharon hield gisteren met name vast aan zijn eis aan de Palestijnen dat er zeven dagen volledige rust aan het front moet zijn voor het plan van de Amerikaanse oud-senator Mitchell in werking kan worden gesteld. Dit plan roept op tot vertrouwenwekkende maatregelen om hervatting van het vredesoverleg mogelijk te maken. Verhofstadt vond dat het vredesproces moest worden hervat nu het 12 dagen relatief rustig is geweest.

Volgens de Israëlische pers vindt de regering in Washington Sharons eis van zeven dagen totale rust onrealistisch. Minister van Buitenlandse Zaken Powell, die vanavond de Amerikaanse visie op het vredesproces zal ontvouwen, zei gisteren echter dat hij niet in een positie is om deze voorwaarde te schrappen.

arafat: pagina 4