Internationaal

LONDEN

In weerwil van de slechte resultaten die de Dow-Jonesindex en de Nasdaq aan het eind van de handelsweek vrijdag in New York boekten, openden de grote Europese beurzen vanochtend flink in de plus. In Londen stond de FTSE-100-index tegen het middaguur met een winst van 1,1 procent op 5.352 punten. Vooral de oliemaatschappijen stonden vanochtend in de belangstelling van beleggers. BP steeg met bijna 3 procent, het Brits-Nederlandse Shell won 1,7 procent. De aanzet voor de interesse waren de berichten over het bod van 15 miljard dollar door Phillips Petroleum op branchegenoot Conoco.

In Duitsland was het vooral het softwareconcern SAP dat in de belangstelling stond. SAP verloor afgelopen vrijdag nog 3 procent, vanochtend herstelde het met 1,5 procent. Elektronicaconcern Siemens verloor 1 procent aan waarde in reactie op berichten dat de Amerikaanse divisie, Siemens Corp, een verliespost van een miljard dollar over het afgelopen boekjaar gaat melden. Deutsche Post maakte melding van slechter dan verwachte vooruitzichten voor 2002. De miltvuurdreiging, gecombineerd met teruglopende aantallen reclamefolders en duurder wordend luchtvervoer, zorgen voor toenemende risico's voor het postbedrijf, zo stelt de bestuursvoorzitter van Deutsche Post. De DAX-index won 1,6 procent tot 5.143 punten.

PARIJS

In Frankrijk won met name autofabrikant Renault, nadat partner Nissan Motor een recordwinst van 230 miljard yen bekend maakte. Dat was een stijging van 34 procent. Sodexho Alliance, 's werelds één na grootste cateringconcern en in Nederland eigenaar van het voormalige Van Hecke, won 3,6 procent, vooruitlopend op de halfjaarcijfers die het concern morgen bekend gaat maken.

De eerste handelsdag van de week heeft de effectenbeurs van Tokio winst opgeleverd. De Nikkei-index ging met 0,7 procent omhoog tot 10.727 punten. Nissan Motor steeg sterk en branchegenoot Toyota Motor won zelfs 7 procent na de bekendmaking van goede resultaten. De Japanse chipproducenten verloren hoogte, en staan nu weer op het niveau van vóór 11 september.

Muziekuitgever EMI maakte vanochtend melding van sterk dalende winstcijfers en voorziet dat de markt de komende maanden verder zal verslechteren. EMI verloor 1 procent.

FRANKFURT

Net als op de andere grote beurzen, stond ook de Franse oliemaatschappij op winst. TotalFinaElf steeg met 1,8 procent naar 144,50 euro. Vorige week was de op drie na grootste beursgenoteerde oliemaatschappij nog 8,5 procent in waarde gedaald. De CAC met de belangrijkste Franse fondsen steeg met 1,5 procent naar 4.657 punten.

TOKIO