`Honderden Talibaan dood in Kunduz'

Strijders van het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden hebben in Kunduz, het laatste Talibaan-bolwerk in het noorden van Afghanistan, zeker driehonderd soldaten van de Talibaan gedood.

Volgens de Arabische krant Al-Hayat zijn driehonderd Talibaan-strijders afgeslacht omdat zij met de Noordelijke Alliantie overlegden over capitulatie. Onder de Talibaan-strijders bevindt zich een groot aantal buitenlandse aanhangers van Al-Qaeda, onder meer uit Egypte, Saoedi-Arabië, de staten rond de Perzische Golf, Pakistan en Tsjetsjenië. Zij willen doorvechten en keren zich tegen overgave, mede omdat zij vrezen door de Noordelijke Alliantie te worden vermoord uit wraak voor hun deelname aan de burgeroorlog in Afghanistan.

De Arabische televisiezender Al-Jazira meldde vandaag dat de strijd om Kunduz onverminderd doorgaat. De Britse krant Sunday Times berichtte gisteren al dat Arabische strijders van Al-Qaeda zeker 150 Talibaan-strijders hadden geëxecuteerd, nadat vrijdag duizend Talibaan naar de Noordelijke Alliantie waren overgelopen.

Daarnaast zouden de Al-Qaeda-leden zo'n honderd vooraanstaande inwoners van Kunduz in gijzeling hebben genomen om de Noordelijke Alliantie van een aanval op de stad af te houden.

Over de verblijfplaats van Osama bin Laden bestaat nog onduidelijkheid. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei gisteren dat Bin Laden waarschijnlijk nog in Afghanistan is. ,,Het wordt steeds moeilijker voor hem zich te verbergen omdat een steeds groter gebied niet meer onder de controle van de Talibaan valt. Veel aanwijzingen duiden erop dat zijn manoeuvreerruimte zeer beperkt is geworden.''

Volgens Powell beschouwt de hele wereld Bin Laden als een moordenaar en een terrorist. Geen enkel land zou hem onderdak willen bieden. ,,Hij is nergens welkom'', aldus de Amerikaanse minister.

Intussen is er vooruitgang geboekt bij de pogingen om tot een multi-etnische overgangsregering te komen. Mogelijk nog deze week houden de verschillende bevolkingsgroepen een beraad onder auspiciën van de Verenigde Naties. De besprekingen hebben mogelijk plaats in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland.

De Noordelijke Alliantie, een bonte verzameling van etnische groeperingen, heeft zich bereid verklaard mee te doen.

Veel Afghanen zijn bang dat de etnische Tadzjieken en Oezbeken, die een belangrijk deel vormen van de alliantie, een greep naar de macht willen doen in Afghanistan. Veel anti-Talibaan-groeperingen willen dat oud-koning Zahir Shah aan het hoofd komt van de overgangsregering.