Hoe ING de ramp van 11 september heeft verwerkt

Na het winstalarm in oktober komt ING woensdag met de kwartaalcijfers.

,,Als het gaat waaien en stormen, heb je goede zeilers aan boord nodig en die hebben we.'' Ze klonken veelbelovend, deze woorden van ING-bestuursvoorzitter Ewald Kist. Dat was in april, tijdens de aandeelhoudersvergadering, toen hij even inging op de vooruitzichten voor dit jaar. Hij refereerde daarbij aan de negatieve sentimenten op de financiële markten en de afzwakkende economische groei in de wereld.

In augustus, toen het concern met beter dan verwachte cijfers naar buiten trad, herhaalde de ING-baas nog eens zijn opvatting. Toen vergeleek hij ING met een schip dat zonder veel problemen alle stormen trotseert (vrij naar collega Kees Storm van Aegon). Het schip van Kist was zo groot dat er altijd wel ergens een regenbuitje viel volgens hem, maar ,,het regent niet overal tegelijk''.

In oktober bleek echter dat het ook voor ING kan stormen en waaien zonder dat het management daar meteen een antwoord op heeft. Op de vijftiende van die maand verraste het concern de buitenwacht met een forse winstwaarschuwing. De aanslagen in New York zouden aanvankelijk weinig gevolgen hebben voor de resultaten, zo had het bedrijf vrij snel na 11 september laten weten. De eerste taxatie van de mogelijke verliezen lag rond de 50 miljoen euro. Een misvatting, zoveel werd duidelijk in oktober. De herverzekeringsportefeuille van dochter Reliastar had door de aanslagen in New York een grotere schade opgelopen dan was voorzien. Het concern werd, als herverzekeraar van collectieve ongevallenverzekeringen van bedrijven op de bovenste verdiepingen op het World Trade Center, direct geraakt door de terroristische aanvallen op de VS.

Als gevolg hiervan zal de operationele winst over het derde kwartaal naar schatting van analisten zo'n 6,7 procent lager uitkomen.

Behalve ING komt ook Fortis deze week met kwartaalcijfers. Dat het Nederlands-Belgische bedrijf het op de beurs relatief beter doet dan grote broer ING heeft te maken met de vooruitzichten. De bankverzekeraar heeft als een van de weinige financials geen winstwaarschuwing afgegeven.